Utvikling

Utvider Holocaustsenteret med tilbygg

Tilbygget skal supplere arealene i Villa Grande med fleksible lokaler til utstillinger om minoriteter og andre temporære utstillinger.

UNDERVISNING: Tilbygget får også publikumsarealer, samt arealer for undervisning og verksted. Ill: Transborder Studio
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I 2016 fikk Statsbygg i oppdrag fra Senter for Studier av Holocaust og Livssynsminoriteter (HL-senteret) om å gjennomføre en begrenset plan- og designkonkurranse for et tilbygg til Villa Grande. Oppdraget ble senere utvidet til å omfatte videreutvikling av vinnerforslaget fra plan- og designkonkurransen. Dette førte frem til et forslag til kostnads- og styringsramme for prosjektet som ble oversendt HL- senteret/Kunnskapsdepartementet juni 2018 og senere behandlet av regjeringen.

Søker om rammetillatelse

Kunnskapsdepartementet ga Statsbygg oppdrag om gjennomføring av tilbygget til Villa Grande i november 2018. Nå har Transborder Studio søkt om rammetillatelse for eiendommen, som har adresse Huk Aveny 56 på Bygdøy i Oslo.

– Tilbygget skal supplere arealene i Villa Grande med fleksible lokaler til utstillinger om minoriteter, til andre temporære utstillinger, publikumsarealer, undervisning og verksted. Tilbygget vil få 2 etasjer pluss kjeller og et tårnoppbygg, og skal plasseres vest for Villa Grande i en nordvest-vendt skråning, skriver Transborder Studio i redegjørelsen.

Tilbygget skal tilkobles Villa Grande med ramper i 2 etasjer.

Fortolker villaens grunnidé

– I utforming av tilbygget har vi søkt å bygge videre på og fortolke Villa Grandes grunnidé slik den ble lansert av arkitektene Morgenstierne og Eide i 1917 og oppført av arkitekt Kielland fram til 1920, nemlig borgen på landskapshøyden. Mino er på den ene siden et landskapsintegrert bygg og på den andre siden en tolkning av Villa Grandes karakteristiske borgaktige volumoppbygging. Gjennom å kultivere kanten av «borgplatået» med en lavmælt komposisjon av volumer og åpninger, skapes en ny indre og ytre bevegelse gjennom historie og landskap, skriver arkitektelskapet.

Tilbygget består av publikumsarealer og verksted i dialog med hagen, villaen og de omliggende grøntområdene. Utstillingsrom og verksted ligger i en base der takflaten blir en del av et utvidet hageanlegg. Et volum med formidlingsrom og trappetårn ligger som en del av takhagen. Tilbygget er forbundet til hovedbygget i et toetasjes brobygg langs et vannspeil.

Rom for refleksjon

– Den faste og de skiftende utstillingene avsluttes og begynner rundt dette vannspeilet som fungerer som orienteringspunkt og rom for refleksjon, heter det i henvendelsen til Plan- og bygningsetaten.

Villa Grande ligger i et strøk med rekkehus og større villaer på forholdsvis store tomter. Eiendommen ligger i enden av Huk Aveny, mot friområde/park i vest og sør. Eiendommen er på ca. 16 dekar, og består foruten Villa Grande av et større hageanlegg med allé, steinportal og lysthus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nå biter kjøpesenterfallet på Thon (+)
Aktuelt
– Næringseiendom eksponert for menneskerettighetsbrudd
Juss
Skal løse depositumproblemet for boligleiere
Tech
Fikk jobben som miljøsjef
Karriere
Vil vinne kampen om Østlandet
Aktuelt
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Tilrettela for svensk kjøp av omsorgsboliger (+)
Transaksjoner
Her er boligvåren oppsumert
Bolig
Syndikat vil ha 67 mill. for kontoreiendom (+)
Transaksjoner
Nå kommer miljøboligene
Bolig