SKARPT SKIFTE: Analysesjef Håvard Bjorå i Cushman & Wakefield kan konstatere at det seneste halvåret har norske eiendomsinvestorer blitt veldig mye mer negative til retail.

Ingen vil selge næringseiendom

61 prosent av de nordiske eiendomsinvestorene vil være nettokjøpere av næringseiendom de neste seks månedene. Bare 10 prosent vil selge.

Publisert

Det kommer frem i den ferske rapporten Cushman & Wakefields Nordic Investor Confidence Index for første kvartal. Undersøkelsen er foretatt blant 180 profesjonelle eiendomsinvestorer i hele Norden.

Ifølge Cushman & Wakefield-undersøkelsen svarer 61 prosent av respondentene i Norden at de vil være nettokjøpere av næringseiendom de neste seks månedene. Det er en økning fra 57 prosent i undersøkelsen fra tredje kvartal i fjor og viser at appetitten for eiendom bare blir større og større. 29 prosent vil holde porteføljen stabil, mens 10 prosent vil selge mer enn de kjøper.

Det er forskjeller i de ulike markedene. I Sverige har andelen som vil være nettokjøpere steget fra 40 til 60 prosent, mens både Danmark og Finland har hatt en nedgang i andelen investorer som vil være nettokjøpere (nedgangen er på henholdsvis 10 og 13 prosentpoeng). I Norge har det vært en mindre økning i andelen netto kjøpere.

37 prosent av de nordiske investorene venter en økt etterspørsel fra kontorbrukerne de neste seks månedene. I Norge går andelen optimister fra drøye 60 prosent til rundt 70 prosent.

Pessimismen til retaileiendom blir stadig større, og hele 63 prosent av eiendomsinvestorene i Norden venter et dårligere marked de neste seks månedene. Det siste halve året har det særlig sunket inn hos norske investorer at retailmarkedet har utfordringer, her har andelen som venter dårligere marked steget fra drøye 20 prosent i tredje kvartal i fjor til mellom 65 og 70 prosent i år.

48 prosent av de nordiske investorene venter bedring i logistikkmarkedet. I Norge har optimismen falt noe. Andelen norske investorer som venter bedring ligger nå på rett under 60 prosent, mot nesten 70 prosent for et halvt år siden.

Powered by Labrador CMS