Aktuelt

Ny veileder om smarte bygg

Partene i Powerhouse-samarbeidet har lagd en veileder for smarte bygg.

Entras Powerhouse i Trondheim. Ill.: MIR.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det var for ca. ett år siden at partene i Powerhouse-samarbeidet ble enige om at man for å skape en felles forståelse av nytte og effekt av smarte bygg, trenger bransjen en veileder som ble utviklet i fellesskap.

– I Powerhouse-samarbeidet har vi, som mange andre, stilt oss spørsmålet – hva er egentlig et «smart bygg», og finnes det en definisjon på innhold? Utfordringen om å tenke over «nice to have vs need to have» treffer mange av oss som er opptatt av moderniseringen av byggebransjen, og behovet for tydelighet og bransjestandarder innen smarte bygg var for oss åpenbart, sier daglig leder i Powerhouse, Rune Stene.

Målet var å finne løsninger for smarte bygg som står seg i mange år, som er brukervennlige, og som er med på å løse bransjens og samfunnets største oppgave: klimautfordringene.

– Klimautfordringene er det som forener oss i Powerhouse-samarbeidet. Vi mener at digitalisering og teknologi, ved økt produktivitet og effektivitet, skal bidra til reduserte klimagassutslipp. For å strukturere vårt eget arbeid med smarte bygg etablerte vi i fjor vår en arbeidsgruppe med oppgaven å definere begrepet. For å støtte oss, engasjerte vi forskningssentret Zero Emission Neigbourhood in Smart Cities (ZEN), sier Rune Stene.

Powerhouse-partnerne har ønsket å skape et diskusjonsgrunnlag for utvikling av smarte bygg på tvers av sentrale partnere som byggherre, arkitekt, rådgivere, entreprenør og leverandør, og som ivaretar leietaker og samfunnsperspektivet. Kristoffer Magerøy i Skanska Digital har vært prosessleder for veilederen. Han melder om god interesse fra bransjen. Resultatet ble veilederen Smart by Powerhouse, som er en tverrfaglig veileder til åpen bruk for bransjen.

Smart by Powerhouse.

Smart by Powerhouse er en tverrfaglig veileder, som ifølge Powerhouse vil gi viktig selvhjelp til byggherrer eller rådgivere. Veilederen tar utgangspunkt i praktiske behov fremfor de tekniske løsningene, og den forklarer hva du først og fremst bør tenke på når du bygger et smart bygg, og den hjelper deg å sette et ambisjonsnivå som passer bygget og leietakerne. Veilederen inneholder fem hovedtema med totalt 29 funksjonskrav man bør ta stilling til med smarte bygg.

Veilederen er tilgjengelig på www.powerhouse.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bygger flere leiligheter ved vannet
Bolig
Meglerstandardendringer til besvær
Juss
Byggeplass på Majorstuen i mange år – frykter helseplager
Utvikling
Ukens profil: Har jobbet som utkaster på nattklubb (+)
Karriere
Dæhlie med alpinprosjekt til 125 mill.
Utvikling
Se alle Pluss-saker
Skal spare 100 mill. på samarbeidskontrakt
Utvikling
Går for slagkraftig Kirkens hus
Utvikling
Vil rive deler av kjøpesenteret
Utvikling
Kan kjøpe for milliarder, men venter på godbitene
Transaksjoner