VEKST: Lørenskog kommune øst for Oslo har vokst i 60 år, og opplever fortsatt stor utvikling. Foto: Lørenskog kommune

Vekst av en annen verden

Private aktører har i flere år investert massive summer i Lørenskog kommunen øst for Oslo. Resultatet er opp mot 600 nye boliger og 1200-1500 nye innbyggere i året. Og mer skal det bli.

Publisert

Befolkningsveksten på mellom 3,5 og 4 prosent årlig både gleder og bekymrer rådmann Ragnar Christoffersen.

– Her er det fortsatt store ting på gang. Vi har vært blant landets hurtigst voksende kommuner i fem år, og er naturligvis glade for at aktører satser privat kapital her. Det er snakk om store summer – som igjen gir kommunen muligheter vi ellers ikke hadde hatt, påpeker rådmannen.

De største prosjektene nå om dagen er Snøporten og Stasjonsbyen ved Lørenskog stasjon, der aktørene skal investere for rundt ti milliarder kroner.

– Hva betyr slike prosjekter for dere?

– Skianlegget blir en helt spesiell attraksjon som allerede har satt Lørenskog på kartet. Det gir arbeidsplasser både i selve byggeprosjektet og i næringene som kommer. Her er blir det innovasjonsklynger og servicebedrifter, og annen vinter- og sportsrelatert næringsvirksomhet. Det snakkes mye om å få inn kompetansearbeidsplasser i alle kommuner, i et anlegg som dette blir det forhåpentligvis også plass til folk som ikke har så lett for å få slike, og også deltidsjobber. Det er vi glade for, sier Christoffersen.

Samtidig er det bekymringer.

– Den raske veksten gir samtidig også enkelte voksesmerter, og Lørenskog kommune har derfor et svært offensivt investeringsbudsjett for å klare å håndtere det økte behovet for blant annet barnehage- og skoleplasser, omsorgsboliger og andre kommunale tjenester, sier han.

En ny bydel på fem år

Han konstaterer også at Stasjonsbyen er på full fart opp.

– Her har vi faktisk fått en ny bydel i løpet fem år inkludert skole og barnehage – og fortsatt skal de bygge mye. Prosjektet har blant annet medført nye veisystemer og en ny jernbaneundergang – infrastruktur som vi ellers ikke hadde fått, påpeker rådmannen.

Flere innbyggere gir økt skatteinngang til kommunen, i tillegg til at kommunen får flere mennesker å fordele regningen for fellesgodene på.

– I tillegg utløser så stor vekst som vi opplever 40 millioner kroner i årlig veksttilskudd fra staten, sier Ragnar Christoffersen.

Høyere og tettere

Lørenskog kommunes utbyggingsareal er 12 kvadratkilometer av totalen på 70. Resten er dyrket mark og skog. Rådmannen mener det er plass til mer utbygging.

– Ja, det er fortsatt store prosjekter i utvikling, særlig i området Ødegården der Stasjonsbyen ligger, og i selve sentrum. Strategien vår følger de nasjonale føringene om å fortette rundt kollektivknutepunkter. Vi bygger også noe høyere og tettere enn før, og har sklidd fra 4-5 opp mot 8-10 etasjer i enkelte områder, sier han.

Han mener samtidig at dagens sentrum mangler kvaliteter som mange ønsker seg.

– Ambisjonen fremover er å gjøre sentrum mer attraktivt for flere. Trenden er at stadig flere vil bo sentralt og lettvint, altså i leilighet. Det er imidlertid viktig for oss å sikre tilgang på boliger til alle enten man er enslig, førstegangskjøpere eller storfamilier. Mange er glade for utviklingen og hva det fører med seg, men vi skal ikke legge skjul på at en del innbyggere ikke er det – gjerne folk som har bodd her lenge. Men Lørenskog blir aldri som før, sier Christoffersen.

Markagrensa ligger fast

Selv om veksten er stor, vil ikke markagrensa ryke.

– Foreløpig har vi nok arealer å bygge på, og i dag er det nok politisk utenkelig å flytte markagrensa. Vi har i flere år hatt en stor andel innflyttere fra Oslo. Her får de bedre tilgang til marka samtidig med at de bor bynært, dessuten får vi stadig tilbakemeldinger om at kommunen et godt omdømme i flere sektorer som frister, med blant annet gode oppvekstmiljøer for barn og unge, sier rådmannen.

Vokst i 60 år

Lørenskog har vokst enormt de siste 50-60 årene, og teller i dag 40.000 innbyggere. Mellom 1950 og 1980 ble folketallet nær tredoblet, og fra 1995 til 2005 økte det over elleve prosent. Særlig byggingen av de to kjøpesentrene Triaden og Metro på 1980-tallet endret den opprinnelige jordbrukskommunen, inkludert påfølgende massiv boligbygging. Planene om å forlenge t-banen fra Oslo inn i Lørenskog er også et argument for mer vekst.

Powered by Labrador CMS