Entra vil gjennomføre et parallelloppdrag med flere arkitektkontorer.

Vurderer å rive

Entra er ikke fornøyd med Universitetsgata 2 og vurderer å rive hele eller deler av eiendommen.

Publisert

Universitetsgata 2 i Oslo ble ferdigstilt i 1959 og har i all hovedsak vært utleid til kontorformål. Med unntak av høyblokka, som er på 17 etasjer, er eiendommen i dag bebygget med to-fire etasjer. Det er også tre plan under bakken.

Totalt areal er ca. 29.400 kvadratmeter BTA.

Entra har nå bedt Plan- og bygningsetaten om en planforhåndskonferanse. Bakgrunnen er at dagens struktur og bebyggelse i Universitetsgata 2 byr på en rekke utfordringer. Blant annet er takhøyden på brutto 2,88 meter, noe som gjør det utfordrende å tilfredsstille forskriftskrav i forhold til ventilasjon.

Ifølge Entra skal det også være utfordrende å etablere gode nok arbeidsplasser med hensyn til takhøyder og tilstrekkelig dagslys. I presentasjonen til Plan- og bygningsetaten skriver Entra at bebyggelsen har en tung, dyp og lukket base som hindrer tilgjengelighet, åpenhet og passasjer på bakkeplan.

– Det er utfordrende å utnytte arealene i basen på en god og effektiv måte grunnet mangel på dagslys, mener Entra.

Selskapet står nå overfor valg av fremtidig forvaltningsstrategi for Universitetsgata 2, og ønsker derfor på et overordnet plan å diskutere mulige utviklings-scenarier for eiendommen med etaten.

Et vesentlig poeng blir da at eiendommen ligger i et område, som er merket ”Utviklingsområde 1” i Kommuneplanen 2015. Der fremgår det blant annet at det skal være en boligandel på minimum 20 prosent og at maksimal byggehøyde er 42 meter. Høyblokka har i dag en høyde på 52 meter.

Entra ønsker å diskutere mulighetene for å rive deler, eventuelt alt av eksisterende bebyggelse. Denne skal i så fall erstattes med ”ny bebyggelse med gode og miljøriktige kvaliteter på bygulv, utadrettet virksomhet og kontorer”.

Før oppstart av en eventuell reguleringsprosess tenker Entra at det gjennomføres et parallelloppdrag med flere arkitektkontorer for å få belyst flere mulige utviklingsstrategier/volumstudier av eiendommen.

Så er selvsagt spørsmålet hva Byantikvaren måtte mene om eiendommen. Universitetsgata 2 er tegnet av Nils Holter og inngår som en del av Munch-kvartalet sammen med Keysers gate 13 og Munchs gate 4.

Universitetsgata 2 var tidligere Telenors hovedkontor, og Entra kjøpte eiendommen fra telegiganten for 550 millioner kroner i 2000. I dag er Helsedirektoratet blant leietakerne i bygget.

Powered by Labrador CMS