Ny stortransaksjon

Entra kjøper eiendom for 1,1 milliarder på Bryn.

Publisert Sist oppdatert

Det børsnoterte selskapet kjøper Brynsveien 1, 2–4, 3, 5, 6, 8, 11–13 og 12 samt Østensjøveien 39/41 og 43. Den samlede prisen er 1,1 milliarder kroner som betales ved fullføring, samt opp til 300 millioner ekstra avhengig av utfallet av reguleringsprosessen. Det gjennomføres totalt fem transaksjoner, som forventes sluttført i løpet av tredje kvartal 2018. Selgerne er hovedsakelig familieselskaper.

– Entras strategi er å utvikle og forvalte kontorbygg i storbyene, og i Oslo er vi opptatt av å gjøre det i nær tilknytning til kollektivknutepunktene. Vi har allerede en betydelig portefølje på Bryn og Helsfyr, samtidig som vi har et ønske om å vokse i dette området, sier Arve Regland, administrerende direktør i Entra.

Han påpeker at dette området er midt i blinken for den type byutvikling de ønsker å være en del av, ettersom eiendommene ligger tett på T-banen. Før denne transaksjonen eide Entra 43.000 kvadratmeter kontorlokaler på Bryn og 71.000 på Helsfyr.

– Dette er et område som både egner seg for kontor og bolig, og vi så raskt at vi burde kjøpe dette sammen med noen andre. Derfor kom vi i kontakt med JM og fant ut at vi hadde sammenfallende interesser, og ingen konkurrerende elementer. Det er et stort område og kommer til å ta mange år, derfor var vi på jakt etter et selskap som er solid og langsiktig – jeg tror vi passer godt sammen, sier Regland. Dette blir første gang JM og Entra samarbeider om et prosjekt.

Håper på 50/50

Det totale utbyggingspotensialet på eiendommene er beregnet til 120.000 kvadratmeter næring og bolig. JM Norge vil kjøpe de delene av arealene som blir regulert til bolig når reguleringsprosessen er gjennomført.

– Det er en eksisterende bygningsmasse der i dag av ulik kvalitet, som genererer 60 millioner kroner i leieinntekter i året. Det er en fordel for oss, da det gir avkastning i reguleringsperioden. Vi har valgt at Entra kjøper alt, og at JM kjøper det som blir regulert til bolig når reguleringsprosessen er ferdig om noen år, forklarer Regland.

– Vi har gjort våre tanker om hvordan det området best kan utnyttes med nærings- og boligbygg og tror at rudt 50/50 bolig/næring er realistisk, men det er til slutt utfallet av reguleringsprosessen som avgjør, fortsetter han.

– Perfekt match

– Vi er et langsiktig selskap og har holdt på siden 1945, vi har gått fra 300 millioner til 3 milliarder i omsetning i Norge. Vår strategi er å satse på å utvikle større områder hvor vi kan bygge i flere trinn, og vi jobber kun med bolig, derfor er dette en perfekt match. Jeg ser for meg at vi kommer til å ha en bra utvikling i Norge fremover, sier Martin Asp, administrerende direktør i JM Norge.

Hilde Vatne, som er regiondirektør for Oslo i JM Norge fremhever at Bryn er et godt boligområde. – Området ligger innenfor Ring 3 og er definert som 1 av 3 av de viktigste knutepunktene i Oslo, sammen med Oslo S og Lysaker. Vi har planer om å utvikle en helt ny bydel med næring og bolig, men også skole, barnehage, kultur, idrett og turnhall ligger rett ved – en komplett bydel, med kort vei til alt, sier hun, og fortsetter: – Kommunen har vært eksplisitt med at dette er et prioritert område og de har også meldt inn Bryn som et pilotprosjekt i noe som heter Urbact, et EU-finansiert samarbeid for byutvikling. Derfor tror vi det er enklere å få til en god reguleringsprosess med kommunen, og at det vil gå raskere. Vi håper å være ute i markedet i 2022 med de første boligene.

Entra og JMs miljøprofil deler også felles tanker. Entra har som målsetning alle nybygg skal være miljøsertifisert til minimum BREEAM-NOR Excellent, og JM svanemerker alle boliger, som første boligbygger i Norden.

Regland opplever Bryn i dag som et typisk næringskluster og tror at et betydelig innslag av boliger og utadrettet virksomheter på gateplan vil bidra til å skape mer liv og aktivitet. Samtidig mener han at det er en fordel med få eiere.

– Bryn har blitt konsolidert eiermessig, du har et par andre store eiere som også utvikler store områder. Det gjør det enklere å transformere området fra det gamle til en mer moderne bydel, avslutter han.

Entra har fått bistand av Advokatfirmaet Schjødt i denne transaksjonen.

Powered by Labrador CMS