Den svenske stat kjøpte prakteiendommen året etter unionsoppløsningen. (Foto: Google)

Nekter den svenske stat nybygg bak Slottet

Byantikvaren fraråder sterkt et nytt og større tilbygg til den svenske ambassaderesidensen, som våre naboer har eid siden 1906.

Publisert

I fjor bestilte Svenska Statens Fastighetsverk en forhåndskonferanse hos Plan- og Bygningsetaten (PBE) for Inkognitogata 27. Det statlige eiendomsselskapet ville blant annet undersøke mulighetene for ombygging til nytt kontor og resepsjon.

Eiendommen huser i dag Sveriges ambassadørbolig, og de forespurte endringene skulle skje i forbindelse med at det svenske konsulatet ønskes flyttet dit.

Den svenske stat kjøpte prakteiendommen i 1906 – året etter unionsoppløsningen . Da ble den opprinnelige villaen fra 1871-72 ombygget til nybarokk stil. Ifølge Byantikvaren har eiendommen svært høy verneverdi. Den ligger dessuten i området bak Slottet, som i tillegg til å være regulert til spesialområde bevaring, er et område med nasjonal kulturminneverdi.

Både gjenoppføring av et nybygg på samme sted, og etablering av et fristilt nybygg, forutsetter dispensasjon fra reguleringen.

– Etter vårt syn vil det foreslåtte gjenoppførte volumet – vist med større fotavtrykk, store glassfelt og et omfattende trappe- og rampeanlegg – fremstå mer dominerende enn det eksisterende lukkede garasjevolumet. Med bakgrunn i reguleringen vil vi sterkt fraråde økt størrelse på nybygg/fristilt paviljong i forhold til dagens fotavtrykk, skriver Byantikvaren til PBE.

Planene innebærer altså at eksisterende garasjebygg skal rives, men dette har Byantikvaren ingen innvendinger mot.

– Det nyere garasjeanlegget er i liten grad tilpasset den herskapelige anlagte murvillaen, og ville i dag ikke blitt godkjent. Det nyere garasjetilbygget har i seg selv ingen erkjent verneverdi, og Byantikvaren vil anbefale at tilbygget rives, heter det i brevet til PBE.

Svenska Statens Fastighetsverk ønsker også bruksendring, slik at andre etasje i ambassadebygningen kan benyttes som kontor. I den forbindelse søkes det om å etablere heis innenfor eksisterende bygningsvolum for å sikre tilgjengelighet. Heller ikke dette har Byantikvaren innvendinger mot.

 

Powered by Labrador CMS