POWERHOUSE: Ved Svartisen planlegger selskapet Arctic Adventure of Norway et hotell i Powerhouse-standard. (TEGNING; Snøhetta)

Vil bygge verdens første Powerhouse-hotell

Selskapet Arctic Adventure of Norway har fått med seg Snøhetta, Asplan Viak og Skanska i et prosjekt hvor målet er å bygge verdens første Powerhouse-hotell.

Publisert

Bak prosjektet står Arctic Adventure of Norway, et datterselskap av Miris Eiendom. Selskapet har en målsetting om å bli ledende i Norge innen bærekraftig turisme i Nord-Norge.

Det er Snøhetta som har tegnet hotellet, Svart, som skal bygges ved den populære turistdestinasjonen Svartisen nasjonalpark i Meløy Kommune i Nordland. Det er det aller første bygget som bygges etter den energipositive Powerhouse-standarden så langt nord. Hotellet vil ha et årlig energibehov som er 85 prosent lavere enn et moderne hotell, og vil dessuten produsere sin egen energi.

– Å bygge i et så dyrebart miljø som det vi finner på Svartisen kommer med noen helt klare krav til oss som arkitekter. Vi må ta vare på den naturlige skjønnheten til området og verne om flora og fauna. Det er ekstremt viktig for oss at Svart etterlater et minimalt fottrykk i den rene nordnorske naturen. Å skape et energipositivt hotell, med en tilhørende skånsom drift, har vært helt avgjørende for å for å skape en turistattraksjon med fokus på bærekraft og respekt for de sjeldne planteartene, det rene brevannet og den blå breisen i det unike nærmiljøet rundt hotellet, sier grunnlegger og partner i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

For å nå Powerhouse-standarden har arkitektene gjort flere avanserte designmessige grep. Det har blitt gjort møysommelig kartlegging av hvordan sollyset sekvensielt treffer tomten gjennom året for å optimalisere innhøsting av naturlig energi. Funnet har vært en avgjørende premissgiver for hotellets sirkulære utforming, og alt fra hotellrom, restauranter og fellesterrasser er strategisk plassert slik for å utnytte solens energi på en mest mulig optimal måte gjennom døgnet og sesongene. Hotellets tak er dekket av lokalt produserte solcellepaneler som er utviklet takket være vannkraft slik at den miljømessige belastningen blir så liten som overhode mulig.

 

Powered by Labrador CMS