Valle Wood vil få lave vedlikeholdskostnader på grunn av at det bygges i massivtre.

Sparer både penger og miljø

Norges største næringsbygg i massivtre – Valle Wood – vil både spare miljøet og gi lavere kostnader.

Publisert Sist oppdatert

Det var i går at NCC Property Development arrangerte et frokostmøte om bruken av massivtre i næringsbygg. Eiendomsutvikleren står bak Valle Wood, et nytt kontorbygg i massivtre på Helsfyr i Oslo.

– Valle Wood vil ha nasjonal betydning og er et sentralt prosjekt. Ikke bare for Oslo, men for hele landet. Dette vil være banebrytende og kan sette agendaen for andre utbyggere og entreprenører, sier Thomas Orskaug.

Thomas Orskaug er en av landets fremste tre-eksperter.

Han er en av landets fremste tre-eksperter og mener det er på tide at Oslo får høyhus i tre.

– Oslo er en av de få europeiske hovedstedene nå som nesten ikke har høyhus i tre. Det er et paradoks at Oslo har en mindre tetthet med høyhus i tre enn både London, Milano, Berlin og Paris, sier Orskaug.

Valle Wood vil ja kledning i tre, og både overflater og bærende konstruksjoner i massivtre vil være meget synlig fra innsiden.

– Det blir god takhøyde med 3,43 meter i kontoretasjene og mye synlig treverk. Dette gir ikke bare en visuell effekt, men massivtre er bærekraftig og sørger samtidig for et meget godt inneklima, sier utleiesjef Bent Roar Ekse i NCC Property Development.

Massivtre er ifølge NCC Property Development en klimavennlig byggemetode som sparer miljøet ved reduserte utslipp, raskere oppføring og mer miljøvennlig drift. Med svært lite vedlikeholdsbehov ved bruk av tre, blir det også store innsparinger for både utbygger og leietaker.

– Det vedlikeholdsmessige aspektet rundt bruken av tre er lite diskutert. Faktum og erfaringene fra eksisterende prosjekter er at man har ekstremt lite vedlikehold med bærende trekonstruksjoner og synlige treoverflater. Både i undervisningsbygg og i næringsbygg har man sett at man har ekstremt lave kostnader ved disse konstruksjonene. Det gjør at for en utbygger og leietaker er det kostnader å spare over tid, sier Orskaug.

Powered by Labrador CMS