Arve Reglands Entra har gitt aksjonærene god avkastning i år.

Entra løfter eiendom på børs

Hadde du satt én million kroner på Entra ved årsskiftet, så ville du hatt en avkastning på over 250.000 kroner. Langt fra alle børsnoterte eiendomsselskaper har gjort det like godt.

Publisert Sist oppdatert

Boligmarkedet er på vei nedover, men det er fortsatt mulig å tjene gode penger på eiendom. Noen av mulighetene finnes på Oslo børs. Børsindeksen OSE60GI (tidligere 4040 Real Estate) samler seks større eiendomsselskaper. På indeksen står Entra, Norwegian Property, Olav Thon Eiendomsselskap, Selvaag Bolig, Solon Eiendom og Storm Real Estate.

Opp med 10,9 prosent

Samlet har indeksen hatt en avkastning så langt i år på 10,88 prosent. Det er bedre enn Hovedindeksen som har hatt en avkastning så langt i år på 6,55 prosent. Noen eiendomsselskaper gir imidlertid lagt bedre avkastning enn indeksen, men langt fra alle. Norwegian Property har for eksempel hatt en avkastning så langt i år på bare 0,32 prosent. Siste år har avkastningen vært på minussiden, med en negativ avkastning på 3,17 prosent.

Olav Thon Eiendomsselskap har gjort det litt bedre, men en avkastning så langt i år på 6,89 prosent, omtrent som Hovedindeksen.

For boliggiganten Selvaag har året så langt bydd på en aldri liten børsnedtur. Mens selskapet de senere årene har gitt en solid avkastning, så er tallene så langt i år negative. Fra 1. januar til dags dato har avkastningen vært på minus 6,10 prosent.

Noen stuper

Det finnes imidlertid selskap som har en langt dårligere utvikling. For Solon Eiendom, som er en større boligutvikler i Oslo og Akershus, har avkastningen så langt i år vært alt annet enn oppløftende. Minus 41,39 prosent er fasiten etter nesten åtte måneder. Ser vi utviklingen i et tolv måneders perspektiv, så er avkastningen på minus 54,15 prosent. Tilsvarende utvikling finner vi hos Storm Real Estate, som har som strategi å kjøpe eiendom i Russland. De siste årene har de imidlertid solgt flere eiendommer, og de har nå bare én eiendom igjen. Avkastningen har så langt i år vært på minus 44,95 prosent. Siste tolv måneder er på minus 57,33 prosent.

Opptur for Entra

Det eneste selskapet som kan vise til en solid vekst så langt i år er Entra. Selskapet har hatt en avkastning fra og med 1. januar til dags dato på 26,43 prosent. Hadde du satt én million kroner i Entra ved årsskiftet ville du med andre ord hatt en avkastning på 260.000 kroner. Ikke verst på åtte måneder.

Hadde du blitt med på eventyret og gått inn med én million da Entra gikk på børs 17, oktober 2014, så ville denne millionen i dag vært verd nesten 1,6 million kroner. Det er jo ikke så verst på litt under tre år.

Powered by Labrador CMS