Artikkelforfatterne er fast advokat Hedvig Bugge Reiersen og partner Gøran Mjelde Aarvik i Wikborg Rein Advokatfirma.

Ukens Tips: Styremedlemmers plikter og ansvar

Styremedlemmer i norske eiendomsselskaper bør være klar over at vervet som styremedlem innebærer en risiko for personlig erstatningsansvar for tap de som styremedlem påfører selskapet, selskapets eiere, selskapets kreditorer og andre kontraktsparter. Risikoen reduseres ved å kjenne til, og være bevisst, sine plikter som styremedlem.

Publisert

Erstatningsansvar er nemlig alltid resultat av pliktbrudd; enten ved en handling eller ved en unnlatelse. I tillegg forutsetter ansvar at styremedlemmet kan bebreides for å ha overtrådt den aktuelle plikten, og at erstatningsrettens vilkår om økonomisk tap og årsakssammenheng er oppfylt.

Uvitenhet om rettsregler – herunder regler om styremedlemmers plikter – fritar som hovedregel ikke for ansvar. Kjennskap til styremedlemmers plikter bør derfor være en naturlig del av ethvert styreverv.

Styret er et forvaltnings- og tilsynsorgan. Ethvert aksjeselskap skal forvaltes innenfor rammene av lovens krav om at selskapets egenkapital og likviditet til enhver tid skal være forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av selskapets virksomhet. For styremedlemmer innebærer dette plikt til å sørge for at selskapet har en verdijustert egenkapital og likviditet (betalingsevne) som er forsvarlig. “Forsvarlig” vil her si at risikoen for at selskapets egenkapital går tapt og for at selskapet ikke skal kunne dekke forpliktelsene sine ved forfall, ikke går ut over en alminnelig forretningsrisiko.

Plikten forutsetter at styremedlemmer holder seg løpende orientert både om selskapets egenkapital og likviditet, og om risikoen ved og omfanget av selskapets virksomhet. Dersom egenkapitalen og likviditeten er uforsvarlig, skal styret iverksette tiltak og etter omstendighetene begjære oppbud.

I mindre selskaper, som gjerne er uten en profesjonell administrasjon, plikter styret etter omstendighetene å la seg bistå av regnskapsfører, revisor mv. Styremedlemmer kan ikke unnskylde seg med at de “ikke forsto”. Å holde seg orientert om – samt forstå – selskapets økonomiske utvikling ligger i kjernen av styremedlemmers ansvar.

I eiendomsselskaper som står for utvikling og oppføring av for eksempel næringsbygg, kan selskapets kontraktsparter fremme krav om erstatning mot styrets medlemmer dersom “kassa er tom” ved forfall. For å redusere risikoen for ansvar, er det sentralt å utarbeide gode prognoser over omfang og tidspunkt for forventede inntekter og utgifter. I tillegg bør bufferen for uforutsette utgifter være raus. Unnlatelse av forsvarlig budsjettering øker risikoen for ansvar.

Styrets tilsynsplikter går i korthet ut på at styret skal ha oversikt over daglig leder og administrasjonen for øvrig, og sørge for klare rapporteringsrutiner. Her kan instruks for daglig leder og interne styringsdokumenter være hensiktsmessige arbeidsverktøy.

I en situasjon der et styremedlem får krav om erstatning fremmet mot seg, er dokumentasjon av styrets vurderinger avgjørende bevis. Styre bør derfor til enhver tid være påpasselig med å avholde formelle styremøter, og sikre grundig underlagsdokumentasjon for vurderingene som gjøres. I tillegg til at vurderingene bør synliggjøres i protokoller fra hvert møte.

Til slutt: Frykten for å komme i ansvar bør ikke veie så tungt at styremedlemmer avstår fra å pådra selskapet enhver forretningsmessig risiko. Det er verken aksjeeierne eller samfunnet for øvrig, interessert i.

—————Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg Rein Advokatfirma AS. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg Rein Advokatfirma AS.Om forfatterne:

Hedvig Bugge Reiersen (Ph.D.) er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for selskapsrett.

Gøran Mjelde Aarvik er partner i Wikborg Rein. Han er teamleder i firmaets gruppe for Næringseiendom.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS