Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Pareto Bank-sjef Tiril Haug Villum er opptatt av at utviklerne har god likviditet, og vil redusere risikoen ved å godkjenne kjøperne i prosjektene.

Færre spekulanter, lengre salgstid

Det er færre spekulanter i prosjektmarkedet for boliger. Det bidrar til at det tar lenger tid å selge de nye boligprosjektene.

Dag-Jørgen Saltnes

torsdag 27. april 2017 15:48 (Oppdatert 27. april 2017 15:48)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det var på den store eiendomskonferansen Boligdagene 2017 at Pareto Banks adm. direktør Tiril Haug Villum, Miliarium Boligs adm. direktør Peder Stavnes Karlsen og Røisland & Co Rådgivning-partner Mikkel Røisland diskuterte prosjektmarkedet.

Mikkel Røisland i Røisland & Co Rådgivning er en av de store på salg av boliger i nye prosjekter. Han forteller at det har vært en betydelig nedgang i antall investorer som kjøper i prosjektene for så å selge ut når det nærmer seg ferdigstillelse.

– Flere av de mest aggressive unge investorene har trukket seg ut og er hjemme og teller penger nå. Det er bare sunt at de har trukket seg ut. Nå et det færre spekulanter inne i nye prosjekter ved salgsstart, sa Røisland.

Samtidig var han opptatt av at investorene er viktige for å få i gang utbyggingsprosjekter. De bidrar til at andelen solgte boliger blir så høy at bankene gir lån til prosjektet.

Peder Stavnes Karlsen i Miliarium Bolig forteller at det med færre investorer tar lenger tid å få solgt prosjektene.

– Vi ser allerede tendenser til at investorene forsvinner fra prosjektene. Unge førstegangsetablerte og investorer er de som sliter med å kjøpe i prosjektene nå. Det tar lenger tid å få solgt ut, men vi er ikke bekymret for at dét isolert sett bidrar til en brems i markedet, sier Stavnes Karlsen.

Røisland mener det blir stadig viktigere for boligutviklerne å differensiere eiendomsprosjektene. Han får støtte av Stavnes Karlsen.

– Vi jobber nå med differensiering i flere prosjekter. Vi må nå ut til flere mennesker, sier Milinarium Bolig-sjefen.

Tiril Haug Villum i Pareto Bank opplever nå at markedet nå er sammensatt og at særlig Oslo-markedet står ved et vendepunkt. Som finansierer av en rekke boligprosjekter er Pareto Bank-sjefen opptatt av salgsgraden til boligprosjektene.

– En ordentlig bråstopp vil gi en rekke aktører utfordringer. Som bank handler det om å ta vare på de gode kundene og de gode prosjektene, sa Haug Villum.

Hun er svært opptatt av likviditet, og vil jobbe med aktører som hele tiden har likviditeten i orden.

– Samarbeidet mellom bank og kunde blir viktigere og tettere i en situasjon hvor markedet er vanskelig. Løsningen varierer fra prosjekt til prosjekt. Kredittilgang varierer fra bank til bank, men vi vil se på hvor stor tomtebank sitter de på, stresstester og sjekke robustheten i prosjektene. Så må bankene ta stilling til om man skal ta eksponeringen ned. Vi kan spille på egenkapitalkravet og at de har likviditet, sier Haug Villum.

For en boligutvikler er det ønskelig å binde opp så lite kapital som mulig og heller ha kapitalen i arbeid, men da stiller man bakerst i køen hos Pareto Bank.

– Vi godkjenner kjøpere i prosjektene. Vi har registrert en økende andel investorer gjennom fjoråret, og det er ikke alltid vi godkjenner. Da krever vi heller en garanti fra eier hvis det er et aksjeselskap som kjøper. Vi vil ha en stor salgsgrad i eiendomsprosjektet før man setter i gang, sier Haug Villum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Vika-syndikat fikk med Centennial på kjøp

Transaksjoner / tirsdag 23. oktober 2018

Mistet retten til eiendom verdt 40 millioner

Juss / tirsdag 23. oktober 2018

Her kan det komme 30.000 kvm bolig (+)

Transaksjoner, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Kronikk: Mens vi venter på Filipstad, endres verden

Kronikk / tirsdag 23. oktober 2018

Stadig flere grønne lån (+)

Aktuelt, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Bygger 5200 m2 for Rottefella

Utvikling / tirsdag 23. oktober 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Vil bygge boliger ved skytebaneVil bygge boliger ved skytebane 22. oktober 2018
Feil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrtFeil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrt 18. oktober 2018
Solgt for 1,2 milliarderSolgt for 1,2 milliarder 18. oktober 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Bergen kommune selger to næringstomter

Nyheter / tirsdag 23. oktober 2018

Tomtene er beliggende i Espehaugen Næringspark, og har en prisantydning på henholdsvis 13,5 og 11 millioner kroner.

Stor utbygging av eksklusive boliger i Fana

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Utbyggeren av Slåtten terrasse mener dette er «blant boligprosjektet i Bergen med noen av de fineste kvalitetene». Men det er ikke det eneste prosjektet i høy prisklasse som er lansert i Fana.

Universitetet selger to leiegårder

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Lokalene er blitt bruk til kontor og undervisning, men Eiendomsmegler Vest har også interessenter som vil gjøre om til boliger.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Ny møteplass

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Bonum åpner nytt næringskonsept i Henrik Ibsensgate.

Kronikk: Et sentrum på godt, og litt vondt

Nyheter / fredag 19. oktober 2018

Oslo er den siste byen i Norge uten en sentrumsorganisering, og den eneste av de nordiske storbyene. Samtidig er det den mest energiske, spennende, levende og offensive byen i hele Nord-Europa. Betyr det at vi ikke trenger et sterkt, organisert og koordinert sentrum?

Kunsten å menneskeliggjøre retail – igjen

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Den gode, gamle «kjøpmannen på hjørnet» som kjente navnet ditt og preferansene dine er i ferd med å bli effektivisert bort. Det samme er skredderen som kjenner målene dine, og hvordan dress du kjøpte i fjor.