Daniel Wikström, Head of Business Area Stronhold Realtech

Enormt teknologipotensial i eiendom

Eiendomsbransjen ligger 20 år bak finans når det gjelder bruk av teknologi, noe som gir et enormt potensial for bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Det var budskapet til Daniel Wikström, Head of Business Area Stronhold Realtech, under Citykonferansen 2017 i Oslo. Han mener morgendagens eiendomsbransje vil ta i bruk digitale tjenester og at utviklingen er i full gang.

– Det har kommet mye kapital inn i startups i eiendomsbransjen. De seneste ti årene er det investert 100 milliarder kroner i over 1350 selskaper. Men eiendomsselskapene investerer mye mindre enn finans i IT og digitalteknologi, sier Wikström.

Wikström mener eiendomsbransjen ligger langt bakpå når det gjelder bruk av teknologi. Få aktører bruker avanserte systemer for å holde oversikt over eiendommene sine. Han forteller at 30 prosent av de kommersielle eiendommene i verden håndteres i Excel, noe som utgjør enorme verdier.

– Samtidig ser vi at 75 prosent av eiendommene opereres– i datasiloer, sier Wikström.

Blant noe av det Wikström mener vil revolusjonere eiendomsforvaltningen er Internet of Things (IOT).

– I 2020 vil det være 50 milliarder sensorenheter i bruk, og mesteparten av dem vil være i eiendommer. Smarte bygg blir en realitet, sier Wikström som spår lavere vedlikeholdskostnader, lavere energibruk og store produktivitetsforbedringer.

Han mener også kunstig intelligens, big data og algoritmer vil gi store effekter for eiendomsbransjen og dets leietakere.

– Data er den nye oljen, sier Wikström.

Powered by Labrador CMS