ENDRER IKKE SYN: Colliers og Thor Bjørdal jobber mye med internasjonale transaksjoner, både fra USA, men også fra en rekke andre land. Han tror ikke at de amerikanske selskapene som har investert i Norge de siste årene kommer til å se annerledes på Norge etter at Donald Trump har tatt over roret.

Trump-seieren: Tror mer kapital kan finne veien nordover

Økt usikkerhet rundt internasjonale handelsavtaler kan være med å bidra til at Norge og Norden fremstår som enda mer attraktivt, mener Thor Bjørdal i Colliers.

Publisert Sist oppdatert

– Hvordan dette vil slå ut avhenger selvfølgelig av hva Donald Trump faktisk kommer til å gjennomføre, sier Thor Bjørdal i Colliers.

Les også: – Usikkerhet er aldri bra

Kan få dramatiske konsekvenserEt av landene som ifølge ham kan bli hardt rammet er Tyskland. Landet er verdens nest største eksportnasjon etter Kina og landet er den industrielle motoren i europeisk økonomi. Tidligere i år ble det kjent at denne motoren fusker, og at eksporten til USA og Kina hadde falt med 13,8 prosent. Dersom Trump gjør alvor av truslene kan eksporten falle ytterligere.

– Jeg tror at dersom Trump terminerer Nafta-avtalen, slik han har sagt at han vil gjøre, så vil det få dramatiske konsekvenser for Tyskland.

Les også: Rekordhøyt transaksjonsvolum i Norden

Kapital kan finne nye veierHan peker også at på Trump har sagt at han skal innføre straffetoll mot Kina på 35 prosent.

– Det tror jeg kan føre til at mye av den kapitalen som har gått mot Kina blir mer skeptisk. Det samme gjelder i forhold til mye av den muslimske kapitalen. Trump har snakket mye om å begrense tilgangen for muslimer. Det kan også føre til at muslimsk kapital vil finne nye veier. Samlet sett kan dette føre til at mye ny kapital kan vinne veien til Norge og Norden, sier Bjørdal.

Endrer ikke investeringsstrategiColliers jobber mye med internasjonale transaksjoner, både fra USA, men også fra en rekke andre land. Bjørdal tror ikke at de amerikanske selskapene som har investert i Norge de siste årene kommer til å se annerledes på Norge etter at Donald Trump har tatt over roret.

Les også: Stadig flere utlendinger har med egen finansiering

– Noe av det skyldes at mye av kapitalen kommer fra andre land enn USA. Jeg tror ikke at de kommer til å endre sin investeringsstrategi på grunn av dette, sier Bjørdal.

Powered by Labrador CMS