NOE HELT ANNET: - For å lykkes med industrieiendommer krever det en helt annen forståelse av fundamentale drivere enn ved «blåruss»-investeringer som kontorbygg i sentrale Oslo, sier administrerende direktør i CBRE, John Olof Solberg.

Økende interesse for industrieiendommer

Industrieiendommer seiler for mange opp som et stadig hetere kjøpsalternativ.

Publisert

– Det er fremdeles voldsomme kapitalmengder som søker eksponering inn mot eiendom, men utfordringen for mange er at de ikke finner ønsket avkastningsnivå etter prisutviklingen vi har sett de siste par årene, sier administrerende direktør i CBRE, John Olof Solberg.

Han påpeker samtidig at leieprisene er høye, noe som ifølge Solberg indikerer at man er på toppen, eller i alle fall svært nær, en syklisk topp.

– Spørsmålet for mange blir da, hvor går man – hva er gode alternativer til sentrale kontoreiendommer, sier Solberg.

Les også: God etterspørsel i utleiemarkedet

Les også: – Stabile leiepriser i året som kommer

Ikke bare for blårussenSvaret for stadig flere er ifølge ham industrieiendommer.

– Det vi har sett en tid er en geografisk differensiering, men nå ser vi at stadig flere ser på alternative sektorer. Logistikk har vært attraktivt for mange, men nå er det flere og flere som går enda dypere og ser på industrieiendommer, sier Solberg.

Han mener at dette er smart, men at det samtidig krever mer av de som velger å gå inn i denne sektoren.

– All verdiskapningens mor ligger jo i industrien. Det å gå til industrien er derfor en ”back to mother nature-logikk”, men for å lykkes krever det en helt annen forståelse av fundamentale drivere enn ved «blåruss»-investeringer som kontorbygg i sentrale Oslo. For å investere i industrieiendommer må man ha en mye dypere forståelse av de underliggende behovene til leietaker og den industrielle logikken. Man må forstå hva de driver med, den operative logikken og hvordan selskapene i det industrielle miljøet er posisjonert i sitt marked, etc.

– Da må man også ha litt sansen for å snakke med de som har litt møkk under neglene, og helst også takle å få det selv, sier Solberg.

Les også: Frykter at vi kan komme til å svikte utlendingene

Flere ferske eksemplerEt eksempel på en slik transaksjon er H.I.G. Capital som akkurat har gjennomført et større kjøp i Kongsberg Næringspark. Bygget er på 43.000 kvadratmeter og de største leietakerne er GKN Aerospace, FMC Kongsberg Subsea og Kongsberg Defence & Aerospace. CBRE var rådgiver for HIG i denne transaksjonen.

– Andre eksempler på slike transaksjoner er salget av Herøya Industripark fra Hydro til Oslo Pensjonsforsikring og Raufoss næringspark, sier Solberg.

Kjøper av sistnevnte var H.I.G. Capital, NRP og Arne Blystad.

Les også: Raufoss Industripark er solgt

– Jeg tror dette er en type investeringsobjekter som vil bli stadig mer attraktive. Dette henger også sammen med at vi i dag ser at industri som tidligere ble flyttet ut av Norge nå er på vei tilbake, noe som henger sammen med en økende grad av automatiserte prosesser. Billig arbeidskraft er dermed ikke like viktig og da kan man like gjerne ha produksjonen nærmere forretningsutvikling / kompetansebasen og markedet, sier Solberg.

Les også: Frustrerende få kjøpsmuligheter

Les også: Malling nedjusterer og kan komme til å gjøre det igjen

Les også: Svak start på transaksjonsåret 2016

Powered by Labrador CMS