ETTERSPØRSELSOVERSKUDD: - Det står kapital klar til å ta imot et stort salgsvolum, og det er et generelt etterspørselsoverskudd etter næringseiendomsinvesteringer, sier Gunnar Selbyg , analysesjef hos DNB Næringsmegling.

Frykter at vi kan komme til å svikte utlendingene

Spørsmålet er ikke om utlendingene vil svikte Norge, men om Norge vil svikte utlendingene.

Publisert Sist oppdatert

– Vi jobber mer enn noen gang for å skape transaksjoner på vegne av kjøpere. Spørsmålet er nok ikke om utlendingene vil svikte Norge, men heller om det norske markedet vil svikte internasjonale investorer på jakt etter norsk eiendom i de fire største byregionene med trygg kontantstrøm, sier analysesjef hos DNB Næringsmegling, Gunnar Selbyg.

Han forteller at flere nå gir uttrykk for at Norge har blitt dyrt, men samtidig påpeker han at andre internasjonale investorer er nettopp de som kan strekke strikken lengst.

– Det står kapital klar til å ta imot et stort salgsvolum, og det er et generelt etterspørselsoverskudd etter næringseiendomsinvesteringer, sier Selbyg.

Les også: Selger 14.000 m2 Sinsen-eiendom til Skanska

Les også: Statoil-bygget solgt igjen

Bør passere 60 milliarderSelbyg forteller at man i forhold til antall transaksjoner nå har passert 100, noe som ifølge ham er høyere enn i tilsvarende periode i 2013 og 2014.

– Imidlertid har vi registrert kun tre transaksjoner over 1 milliard kroner, slik at volumet så langt utgjør cirka 30 milliarder kroner, sier Selbyg.

Ifølge ham er det syndikeringsaktørene som har vært de største nettokjøperne.

– Hvor stort transaksjonsvolumet blir i år avhenger av i hvilken grad eiendomsbesitterne ser attraktive reinvesteringsalternativer og dermed vil selge. Utfallsrommet er stort. Slik det ser ut nå bør vi passere 200 transaksjoner og 60 milliarder kroner i 2016, sier Selbyg, som legger til at de har flere salgsmandater både i og utenfor de fire største byene.

Les også: Stadig flere utlendinger har med egen finansiering

Les også: Peab kjøper ved Carl Berner

Må holdes varmSer man til Bergen, hvor DNB Næringsmegling har ett av sine kontorer, så er næringsmegler, Lars Erik Wirschings synspunkt på linje med Selbygs. Han sier at bergensmarkedet trenger flere “primeeiendommer”.

Det ble i fjor solgt flere store eiendommer av denne typen, og han mener at dersom byen skal holdes varm hos investorene, så må flere eiendommer av denne typen omsettes.

– De store salgene det siste året har satt Bergen på kartet, noe som gjør at både nasjonale og internasjonale kjøpere har fått øynene opp for byen. For å opprettholde interessen fra disse aktørene, er det meget viktig at det stadig tilbys attraktive eiendommer i markedet. Dersom det er noen som vurderer å selge, så er tidspunktet godt, sier Wirsching.

Les også: Rask PST-gevinst for Kim Erla

Les også: Wahl Eiendom selger til Hagen og Bøhler

Tror på fire milliarderHan har oppsummert antallet transaksjoner så langt i år og kommer til et samlet volum på cirka 1,7 milliarder kroner.

– Vi er dermed tilbake på et godt normalår. Dersom denne utviklingen fortsetter ender vi et på samlet volum på rundt 4 milliarder kroner for 2016, sier Wirsching.

Les også: Vatne og Haare kjøper flere bygårder

Les også: DNB skal bygge portefølje av lån til næringseiendom

Les også: – Bankene er betydelig strengere nå

Powered by Labrador CMS