Ukens tips: Midlertidige forskjeller

I praksis gjøres det ikke tillegg eller fradrag i kjøpesummen for midlertidige forskjeller i balansen – men hva er dette?

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Utsatt skatt i balansen kan være så mangt. Det kan være en betalbar skatt, men som regel skyldes dette såkalte midlertidige forskjeller. Midlertidige forskjeller er forskjeller mellom finansregnskapet og skatteregnskapet og skyldes for eksempel at det i finansregnskapet er foretatt ulik avskrivning sammenlignet med det som fremkommer av skatteregnskapet.

Hvis det eksempelvis er foretatt avskrivning med NOK 100 000 i finansregnskapet, og det i skatteregnskapet er foretatt avskrivning med NOK 200 000, vil finansregnskapet ha fradragsført bare NOK 100 000 ved beregning av årsresultatet og da gi et “feilaktig” bilde av det skatterettslige resultatet. Det skatterettslige resultatet vil i dette konkrete tilfellet gjenspeile den skatterettslige avskrivningen, og det vil være betalt korrekt skatt basert på dette.

Den som bare leser finansregnskapet, kan imidlertid få et uriktig inntrykk av at resultatet var NOK 100 000 høyere enn det skattemessige resultatet, og “tro” at det er betalt skatt i tråd med dette. Differansen (på NOK 100 000) skal da føres som “utsatt skatt” tilknyttet midlertidige forskjeller, ettersom det kun er betalt skatt på et resultat som er NOK 100 000 lavere. Skatteregnskapet er imidlertid korrekt i hele perioden. Skattemessige saldoer på eiendommen hensyntar da de reelle avskrivningene og den reelle saldoen, mens “utsatt skatt” viser den skatt som kommer i finansregnskapet som følge av at forskjellene i saldoverdier “utjevner seg”, og det skattemessige resultatet kan bli høyere enn finansresultatet.

Dersom man kun ser på den finansielle avskrivningen og ikke på den skattemessige avskrivningen ved vurdering av eiendommen og inntekter/kostnader, vil man således måtte hensynta denne utsatte skatten. Ved beregning av såkalt skatterabatt, enten ved vurdering av en netto eiendomsverdi eller ved beregning av brutto eiendomsverdi med justering for skatterabatt, tar man derimot utgangspunkt i de reelle skattemessige saldoverdier (ikke regnskapsmessige saldoverdier) for eiendommen. Ettersom det er skatteregnskapet som legges til grunn både for skatterabatten og for vurdering av resultat per overtakelse m.m., utgjør ikke “utsatt skatt” tilknyttet midlertidige forskjeller et tilleggstap eller betalbar skatt i tillegg til den skatteulempe som er hensyntatt i skatterabatten. Disse to tallene knytter seg reelt sett til samme sak og ville resultere i dobbelt fradrag, dersom det både skulle gjøres fradrag for utsatt skatt og avtales såkalt skatterabatt med utgangspunkt i saldoverdiene.

Utsatt skatt kan imidlertid også være knyttet til gevinst-/tapskonto eller liknende som må behandles særskilt. Da kan det i enkelte tilfeller være riktig å betale for dette eller gjøre fradrag for dette ved beregning av kjøpesummen for aksjene i et eiendomsselskap.

———–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Anders Myklebust er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde skatterett.

Kristin W. Bromander er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

(Foto: Erik Buraas/StudioB13)

Powered by Labrador CMS