Ukens Tips: M&A-forsikring

Både selger og kjøper løper risiko ved overdragelse av eiendom og eiendomsselskaper. Partene kan begrense risikoen ved å tegne såkalte M&A-forsikringer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Særlig i de siste årene har det dukket opp flere ulike former for forsikring som kan tegnes i forbindelse med såkalte M&A-avtaler, det vil si kjøp, salg, fusjoner/fisjoner mv. Det er mulig å forsikre seg mot både ukjente (garanti) og kjente (skadesløsholdelse) faktorer. For kjøper representerer dette en verdi i form av en sikker motpart, mens forsikringene gjør det mulig for selger å disponere over kjøpe¬summen uten avsetninger og å avvikle selgerselskapet dersom dette skulle være ønskelig.

Ulike forsikringsmodeller

Kjøpersideforsikring

En såkalt kjøpers garanti- og skadesløsholdelsesforsikring (buyer´s warranty and indemnity insurance), også kalt kjøpersideforsikring, kan tre i stedet for selgers økonomiske forpliktelser etter kjøpekontrakten. Normalt vil denne forsikringen være arrangert slik at dersom kjøper fremmer krav under kjøpekontrakten, kan og må han utelukkende forholde seg til forsikringsselskapet i stedet for selger. Selger vil dermed kunne disponere over kjøpesummen uten å foreta avsetninger forbundet med mulig fremtidig ansvar.

Kjøpersideforsikringen kan være spesielt egnet for finansielle selgere, som for eksempel PE-fond og syndikerte strukturer, samt transaksjoner hvor selgers økonomi er presset, og hvor alternativet gjerne er etablering av escrow-løsninger der deler av kjøpesummen står sperret i hele eller deler av en reklamasjonsperiode.

En kjøpersideforsikring kan tegnes av selger eller av kjøper selv. I noen tilfeller vil en slik sikkerhet også kunne være en måte for kjøper å imøtekomme långivernes vilkår på.

Selgersideforsikring

Dersom selger avgir garantier og partene avtaler en øvre grense (cap) for selgers ansvar, er det også mulig å tegne en såkalt selgersideforsikring (seller´s warranty and indemnity insurance). Forsikringen vil komme til anvendelse på krav som kjøper fremmer overfor selger i medhold av garantiene. Ved en selgersideforsikring vil kjøper fortsatt forholde seg til selger, og ikke til forsikringsselskapet, dersom krav fremmes, og det trenger ikke å være synlig for kjøper at selger har tegnet forsikring.

En selgersideforsikring kan være aktuell eksempelvis hvor det er individuelle selgere som vil beskytte gevinsten fra salget, ved avvikling av fond med historisk M&A-ansvar (f.eks. skatterelatert) eller for virksomheter som allerede har mye kapital bundet opp i escrow-konti som følge av tidligere transaksjoner.

Konkrete risikofaktorer

Dersom kjøper i sin due diligence avdekker en konkret risikofaktor, kan selger eller kjøper tegne en forsikring nettopp for dette forholdet. Dette kan forenkle forhandlingene mellom partene, og også forhindre at en avtale går i stå fordi partene ikke enes om risikofordelingen for det konkrete forholdet.

Forsikringsvilkår

Forsikringsvilkår, forsikringspremie mv. vil avhenge av hvilken forsikring som velges, samt en konkret vurdering av transaksjonen. Forsikringsselskapet vil kreve innsyn i relevante dokumenter og forhold knyttet til salget, samt i (utkast til) kjøpekontrakten. Det kan være enkelte garantier som forsikringsselskapet ikke vil forsikre, og forsikringsselskapet bør således involveres så tidlig som mulig i kontraktsforhandlingene. Det kan være hensiktsmessig å benytte en forsikringsmegler som kan gi råd om valg av forsikringsmodell og forsikringsselskap mv.

———————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Trude Gran er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13.

 

Powered by Labrador CMS