Selger hovedkontoret

Statoils eksisterende hovedkontor på Forus skal være i ferd med å bli solgt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Etter det NE nyheter kjenner til, holder Statoil på med å selge hovedkontoret (bildet). Næringsmegleren CBRE har vært i markedet med prosjektet en stund, og det snakkes i markedet om en utenlandsk kjøper av eiendommen.

En markedsaktør forteller om rykter om en salgspris på 2,3 milliarder kroner og en yield på 5,6 prosent. Det skal være tegnet en leieavtale med Statoil på 15 år for bygget.

En annen aktør forteller at en mulig kjøper av Statoil-bygget hadde to mulige modeller å forholde seg til: En hvor kjøperen tegner en standard leiekontrakt med Statoil, og en hvor kjøperen tegner en barehouse leiekontrakt med Statoil. En barehouse-avtale innebærer i praksis at Statoil står for alle normale eierkostnader.

En tredje aktør hevder å vite at avtalen med kjøperen er «sale lease back», med en barehouse-avtale i 15 år. Statoils eierskap av hovedkontoret er organisert gjennom selskapet Forusbeen 50 AS. Selskapet, som er eid av Statoil Eiendom AS, hadde i 2013 driftsinntekter på 122,85 millioner kroner.

En nettoyield på 5,6 prosent tilsvarer 128 millioner kroner i årlige netto leieinntekter, gitt en salgssum på 2,3 milliarder. Statoil kan ha reforhandlet opp leieinntektene før transaksjonen, leienivået er i utgangspunktet svært lavt, bare rundt 1200 kroner kvadratmeteren.

1400 kroner kvadratmeteren, som fortsatt er en moderat leie på Forus, tilsvarer 140 millioner i årlige leieinntekter. Uansett vil en kjøper sitte med en stor restverdi-risiko 15 år frem i tid, en risiko som altså skal vurderes nå. Statoil vil foreløpig ikke si noe om det angivelige salget.

«Vi kommenterer av prinsipp ikke spekulasjoner i tilknytning til vår virksomhet», opplyser informasjonssjef Ørjan Heradstveit i Statoil i en epost til NE nyheter.

Før jul i fjor ble det kjent at lav oljepris og kutt i investeringsbudsjettene kan utsette Statoils planer om et nytt hovedkontor på Forus. Beslutning om å starte forprosjekt og prosjektering av et nybygg er satt til sommeren 2015.

Statoil flyttet ved årsskiftet ut av Grenseveien 19-21, der de leide drøyt 30 000 kvadratmeter av Norwegian Property. NE nyheter skrev for tre uker siden at Norwegian Property er klar til å kaste seg inn i kampen om et nytt hovedkontor for Statoil på 100 000 kvadratmeter.

Foto: Øyvind Hagen – Statoil

Powered by Labrador CMS