Ukens Tips: Hvem kan føre regnskapene dine?

Selskaper som benytter seg av, eller opptrer som, eiendomsforvalter, bør være oppmerksom på når forvalter må ha autorisasjon som regnskapsfører.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

En eiendomsforvalter vil gjerne påta seg å føre regnskap for sin oppdragsgiver. I henhold til Lov om autorisasjon av regnskapsførere (regnskapsførerloven) § 1 må imidlertid enhver som i næring påtar seg å føre regnskap for andre, være autorisert som regnskapsfører av Finanstilsynet. Når virksomheten drives gjennom et selskap (ikke ENK), må autorisasjon som hovedregel minst innehas av daglig leder, jf. § 6 første ledd nr. 1.

Dersom et foretak fører regnskap uten pliktig autorisasjon, kan Finanstilsynet pålegge stans av virksomheten. I tillegg er overtredelse av regnskapsførerloven belagt med straffansvar.

Det er i regnskapsførerforskriften 5-1 gjort et viktig unntak fra autorisasjonsplikten for konsernselskap og samarbeidende foretak. Dette innebærer at et selskap kan føre regnskap for et annet selskap i samme konsern uten autorisasjon som regnskapsfører. Det samme gjelder foretak hvor eierforholdene er av vesentlig samme karakter som et konsernforhold.

Bestemmelsen er gitt tilsvarende anvendelse for samarbeidende foretak hvor den felles regnskapsføringen fremstår som en naturlig del av samarbeidet, jf. regnskapsførerforskriften § 5-1 annet ledd. Ved vurderingen skal det legges vekt på samarbeidets varighet, karakter og omfang, og regnskapsføringen må utgjøre en mindre del av samarbeidet. Det må foreligge en særlig tilknytning mellom foretakene, for eksempel gjennom samarbeid i forbindelse med foretakenes virksomhet. Videre bør samarbeidet være ment som et varig forhold ut fra andre interesser enn regnskapsføringen som sådan. Forutsetningen er at regnskapsføringen fremstår som en integrert del av et etablert fellesskap mellom foretakene. Dersom samarbeidet er nedfelt i foretakets vedtekter vil dette kunne tillegges vekt. Hvorvidt foretakene utad fremstår som en samlet enhet vil også være av betydning.

Finanstilsynet har i sin praksis lagt til grunn at franchiseorganisasjoner er omfattet av unntaket. Samtidig har Finanstilsynet lagt til grunn at eiendomsforvaltningsselskaper som fører regnskap som ledd i forretningsførsel for sine klienter, ikke på dette grunnlag alene omfattes av unntaket. Det er heller ikke er tilstrekkelig at to selskaper innen samme bygg har felles resepsjon eller samarbeider om innkjøp etc.

Både konsernselskaper, konsernlignende selskaper og samarbeidende selskaper dukker hyppig opp i forbindelse med næringseiendom. Så lenge eiendomsselskapet og eiendomsforvaltningsselskapet er del av samme konsern, eller inngår i en konsernlignende struktur, går eiendomsforvaltningsselskapet altså klar av autorisasjonsplikten. I motsatt fall må det foretas en konkret vurdering av om samarbeidet mellom foretakene er av en slik art at vilkårene for unntaket fra autorisasjonsplikten er oppfylt. Siden denne vurderingen gjerne vil bero på skjønn, vil det ofte kunne oppstå tvilstilfeller. I så fall bør eiendomsselskapet kreve at eiendomsforvaltningsselskapet forelegger saken for Finanstilsynet.

—————Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Line Ravlo-Losvik er dr. juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Trude Gran er senioradvokat i Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS