Ukens Tips: Ferdigattest

Ved arbeider på, samt ved kjøp av, fast eiendom er det viktig med dokumentasjon på at byggverk et er lovlig oppført og lovlig kan tas i bruk. Dette bekreftes ved fremleggelse av en ferdigattest.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

En ferdigattest markerer at byggesaken er avsluttet og er en bekreftelse fra bygningsmyndighetene på at tiltaket er oppført i henhold til gitte tillatelser og for øvrig i samsvar med plan- og bygningsloven (“plbl.”).

Med enkelte unntak skal alle søknadspliktige tiltak avsluttes med ferdigattest, jf. plbl. § 21-10 første ledd. Det er viktig å merke seg at kravet også gjelder for søknadspliktige tiltak som tiltakshaver kan forestå selv, jf. plbl. § 20-2.

Det er videre viktig å være oppmerksom på at ferdigattesten følger det enkelte tiltak. Det kan således være flere ferdigattester knyttet til ett byggverk (fasadeendringer, bruksendringer etc.). En kjøper bør derfor forsikre seg om at det foreligger ferdigattest for alle relevante tiltak.

Den viktigste effekten av en ferdigattest er at den gir rett til å bruke tiltaket. Slik rett vil ofte allerede foreligge i form av en midlertidig brukstillatelse, jf. plbl. 20-10 tredje ledd, men det er formelt sett kun ferdigattesten som gir permanent rett til bruk.

Vilkårene for å få utstedt ferdigattest er at det foreligger dokumentasjon (utkvittert gjennomføringsplan) som bekrefter at de relevante kravene er oppfylt. Der det er krav om kontroll, skal det bekreftes at det er utført sluttkontroll. I øvrige tilfeller er det tilstrekkelig at det foreligger samsvarserklæringer fra ansvarlige foretak. I tilfeller hvor det ikke foreligger krav om ansvarlige foretak, er det tilstrekkelig med en erklæring fra tiltakshaver.

Bygningsmyndighetene har skjønnsmessig adgang til å utstede ferdigattest også når det foreligger bagatellmessige overtredelser. Dette er noe annet enn at det gjenstår arbeider. I sistnevnte tilfelle kan bygningsmyndighetene i høyden gi midlertidig brukstillatelse. Byggverket kan da tas i bruk, men med plikt til å fullføre arbeidene slik at ferdigattest kan utstedes.

En bør være oppmerksom på at bygningsmyndighetenes behandling er begrenset til en vurdering av om arbeidet er utført i henhold til tidligere dokumentasjon. For øvrig må bygningsmyndighetene ha tillit til den kontrollen som er utført. Bygningsmyndighetene kan imidlertid føre tilsyn når som helst under byggesaken og inntil 5 år etter at ferdigattesten er utstedt, jf. plbl. § 25-2 annet ledd. Slikt tilsyn kan kun gjennomføres med sikte på å avdekke feil og mangler fra prosjekteringen eller utførelsen. I tillegg har bygningsmyndighetene en alminnelig og tidsubegrenset tilsynsrett ved mistanke om ulovlige forhold som kan medføre fare mv., jf. plbl. § 31-7.

Dersom bygningsmyndighetene ikke har utstedt ferdigattest inne 3 uker etter søknad er mottatt, kan tiltakshaver lovlig ta bygget i bruk, jf. plbl. § 21-7 fjerde ledd. Vi anbefaler imidlertid at man er tilbakeholden med å benytte denne muligheten da den utsetter tiltakshaver for risiko. Dette er nærmere beskrevet i vår artikkel “Tidsfrister ved kommunal saksbehandling”.

——————–Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:Erlend W. Holstrøm er partner i Wikborg Rein og leder for fagområdet Kontraktsrett og entreprise og virksomhetsområdet tvisteløsning.Usman Ivar Shakar er fast advokat i Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS