Ukens Tips: Krav om tilbakeføring av fradragsført mva

Salg av eiendom under utvikling eller omdisponering av denne underveis i byggeprosessen kan utløse betydelige negative avgiftsmessige konsekvenser i form av krav om tilbakeføring av fradragsført merverdiavgift.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Justeringsreglene i merverdiavgiftsloven §§ 9-1 til 9-5 gjelder byggetiltak som er ferdigstilt eller tatt i bruk. Før byggetiltaket er omfattet av justeringsreglene vil det kunne være omfattet av tilbakeføringsreglene i merverdiavgiftsloven § 9-7, som vi skal se nærmere på i dette Ukens tips.

Ved utvikling av eiendom vil utbyggerselskapet som regel søke å komme i posisjon til å kunne fradragsføre inngående merverdiavgift så tidlig som mulig i byggeprosessen, typisk ved en forhåndsregistrering eller frivillig registrering. Dersom det skjer en omdisponering av byggetiltaket eller salg av dette underveis i byggeprosessen, er det viktig å avklare hvorvidt dette kan utløse krav om tilbakeføring av fradragsført merverdiavgift.

Etter merverdiavgiftsloven § 9-7 skal utbyggerselskaper tilbakeføre fradragsført merverdiavgift dersom byggetiltaket “selges eller omdisponeres” før fullføringen til bruk som ikke ville gitt fradragsrett. Begrunnelsen er at salg anses som omdisponering til ikke-avgiftspliktig bruk. Tilbakeføringskrav medfører at utbyggeren må tilbakebetale hele (eller deler) av den allerede fradragsførte merverdiavgiften i den avgiftsterminen salget eller omdisponeringen skjer. Dette kan bli en dyr overraskelse dersom utbygger ikke er kjent med regelverket.

Eksempelvis kan en utbygger bestemme seg for å selge garasjeseksjonen, fremfor å leie ut parkeringsplassene i parkeringsvirksomhet slik som forutsatt i forbindelse med byggeprosessen og fradragsføringen. Salget medfører at parkeringsplassene ikke lenger er til bruk i utbyggers avgiftspliktige virksomhet. Tilsvarende situasjon kan forekomme for arealer som det forelå leiekontrakt for, men hvor partene senere blir enige om heller å selge arealene til leietaker før fullføring. Det er verdt å merke seg at det i praksis har vært hevdet at ikke bare en faktisk overdragelse eller omdisponering, men at også en formell beslutning om slike forhold leder til at tilbakeføringskravet utløses. Vi nevner også at fusjoner og fisjoner som involverer den aktuelle eiendommen kan utløse krav om tilbakeføring av fradragsført merverdiavgift.

Det er imidlertid viktig å merke seg i denne sammenheng at ved salg eller annen overføring av byggetiltaket, så kan utbygger inngå avtale om overføring av tilbakeføringsplikten til den som overtar byggetiltaket, og på denne måten unngå å utløse kravet om tilbakeføring av fradragsført merverdiavgift. Nærmere bestemmelser om innholdet og vilkårene for en slik avtale om overføring av tilbakeføringsplikt er inntatt i merverdiavgiftsforskriften § 9-7-1 følgende. Slik avtale må inngås innen utløpet av oppgavefristen for den terminen overføringen finner sted. Ikke fradragsført merverdiavgift knyttet til byggetiltaket antas å kunne overføres til erververen i form av en justeringsrett.

Vi vil se nærmere på justeringsreglene, som kan komme til anvendelse for byggetiltak som er ferdigstilt, i et senere Ukens tips.

—————————

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Han er tilknyttet firmaets fagområde for skatterett og er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Andreas Kildal er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Han er tilknyttet firmaets fagområde for skatterett og er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Anders Myklebust er partner ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde skatterett.

Foto: Erik Buraas/StudioB13

Powered by Labrador CMS