Ukens Tips: Info om frivillig registrering

En god nyhet for eiendomsbransjen er at Enhetsregisteret nå er i ferd med å bli oppdatert slik at det vil fremkomme om selskaper er frivillig registrert for utleie av fast eiendom. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på svakhetene som systemet har.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Enhetsregisteret, som er tilgjengelig på www.brreg.no, inneholder informasjon om selskaper etablert i Norge. Det arbeides nå med å oppdatere Enhetsregisteret slik at det skal fremkomme om selskaper er frivillig registrert i Merverdiavgiftsregisteret for utleie av fast eiendom. Implementeringen er påbegynt, og den ventes ferdigstilt i løpet av januar 2014. Dersom et selskap er frivillig registrert, vil dette fremkomme av “Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret” på www.brreg.no, samt på bestilte registerutskrifter.

Frivillig registrering for utleie av fast eiendom er en forutsetning for å kunne fradragsføre inngående merverdiavgift på kostnader knyttet til utleierens utleievirksomhet, og gir en korresponderende plikt til å fakturere leie mv. med utgående merverdiavgift. Frivillig registrering av en fremutleier er også svært viktig for både fremutleieren og utleier, se Ukens Tips: Fremleie for nærmere informasjon.

Informasjon om hvorvidt utleier eller en fremutleier er frivillig registrert for utleie av fast eiendom har tidligere kun vært tilgjengelig gjennom skriftlige bekreftelser fra skattemyndighetene eller skattemyndighetenes opplysningstelefon. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at ikke all informasjon som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret fremkommer av de nye nøkkelopplysningene i Enhetsregisteret.

For det første vil det ikke fremkomme hvorvidt utleier aktivt har holdt enkelte arealer utenfor den frivillige registreringen, hvilket det er anledning til.

Videre vil det heller ikke fremkomme fra hvilken avgiftstermin en frivillig registrering gjelder fra. Alle utleiere bør således fremdeles kreve en bekreftet utskrift fra Merverdiavgiftsregisteret når en fremutleier skal dokumentere at vedkommende ble frivillig registrert senest i samme avgiftstermin som fremleieforholdet trådte i kraft. Videre bør det i forbindelse med due diligence fremdeles innhentes slike bekreftelser fra skattemyndighetene, ettersom disse, i tillegg til tidspunkt for frivillig registrering, vil inneholde annen informasjon, eksempelvis knyttet til fellesregistreringer.

Ifølge Enhetsregisteret skal selskaper som anses frivillig registrert gjennom fellesregistrering med et annet frivillig registrert selskap, også fremgå som frivillig registrert ved oppslag i Enhetsregisteret. Vi anbefaler imidlertid at dette verifiseres gjennom en bekreftelse fra skattemyndighetene inntil innkjøringsperioden for den nye funksjonaliteten er over. Se for øvrig Ukens Tips: Frivillig registrering, som inneholder nærmere informasjon om “smitteeffekten” en frivillig registrering har for øvrige selskaper i samme fellesregistrering.

Oppsummert vil den nye informasjonen i Enhetsregisteret gi lettere tilgang til informasjon om hvorvidt et selskap er frivillig registrert, men det vil fortsatt være nødvendig med bekreftelser fra skattemyndighetene for fullstendig informasjon.

———————

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om artikkelforfatterne:

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Han er tilknyttet firmaets fagområde for skatterett og er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Andreas Kildal er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Han er tilknyttet firmaets fagområde for skatterett og er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Jørgen Aas Eide er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

 

 

Siste tre Ukens Tips:

Dagmulkt i entrepriseforhold

Krav om effektuert leiekontrakt

Kjøp av renholdstjenester

 

Powered by Labrador CMS