Holder på tosifret ledighet

Newsec mener arealledigheten i Nydalen fortsatt ligger på et tosifret nivå.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Akershus Eiendom skriver i sin seneste markedsrapport at arealledigheten i Nydalen det seneste året (telling i juli 2012) har falt fra 15 prosent til i underkant av 5,5 prosent. Hovedårsaken til det kraftige fallet er signeringen av to større leiekontrakter.

Newsec er i en oppdatering enig i at det segmentet som opplever sterkeste nedgangen i ledigheten, er Nydalen. Næringsmegleren mener ledigheten har falt fra 15 prosent i første kvartal til 12,5 prosent i andre kvartal, men ikke lenger enn ned til 10 prosent i tredje kvartal i år. Det skal nevnes at Newsec ser på ledighet i dag og ett år frem i tid, Akershus Eiendom bare tre måneder.

Opera og AtlantisI andre kvartal hadde Nydalen ifølge analytiker Håkon Styrvold i Newsec en nedgang i arealledigheten på grunn av kontraktene med Opera og Atlantis. I tredje kvartalet var det primært de store kontraktene i Gullhaugveien 1-3 på totalt 8000 kvadratmeter som reduserer ledighetsprosenten.

Håkon Styrvold skriver at fremtidsutsiktene for området er positive, og Newsec er mer positive til Nydalen enn de har vært på lenge. Det ligger an til et lite tilbud av større arealer som er tilgjengelige i leiemarkedet de nærmeste kvartalene. Utfordringene blir å få leid ut lokalene etter Evry i Nydalsveien 28 (Storebrand Eiendom).

Evry leier ca. 22 000 kvadratmeter og fraflytter lokalene i første kvartal 2014. Rehabilitering av lokalene gjør imidlertid at de først er klare for innflytting i årsskiftet 2014/2015. I tillegg har Avantor mulighet for å oppføre to nybygg på ca. 9000-10 000 kvadratmeter og 6000-8000 kvadratmeter på Spikerverkstomten ved siden av nybygget til Egmont. 

Meget godtNewsec oppsummerer ellers leiemarkedet i Oslo-regionen per september med at Oslo sentrum klarer seg meget godt. Her er det lav ledighet, og Newsec venter at fremtidig kapasitet absorberes fortløpende.

Skøyen har høy ledighet, men denne ledigheten er differensiert mellom gamle og nye bygg. Lysaker opplever et fall i ledigheten i dette kvartalet, men ledigheten vil øke igjen, ettersom flere lokaler blir ledige i markedet.

På Bryn-Helsfyr er trenden en stigende ledighet, og Newsec venter også her at denne ledigheten holder seg høy fremover, på grunn av store lokaler som blir ledige fremover. Oslo ytre øst har nå den høyeste kontorledigheten i Oslo, ifølge Newsec ligger den på over 16 prosent. Dette bildet kan fort endre seg, da flere bygg kan være aktuelle for boligkonvertering.

Drøyt 7 prosentTotalt for Oslo, inkludert Asker og Bærum, opererer Newsec per september med en ledighet på 7,3 prosent, ned fra 7,6 prosent i forrige kvartal. Det er primært Oslo sentrum som drar ned ledigheten, der ledighetsraten anslås til 5,5 prosent, inklusive prestisjeområdet CBD.

Ledigheten i CBD vil holdes lav inntil lokalene etter DnB defineres som ledige, disse lokalene er først klare for innflytting i 2014/2015. Så langt er det bare kjent at Fokus Bank flytter inn etter DNB, men Fokus legger beslag på under en tredjedel av de totale arealene.

Powered by Labrador CMS