Felt av lavere renter

Et rentefall i tredje kvartal bidro sterkt til en negativ avkastning på 5,2 prosent for Nordisk Areal Invest AS.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I likhet med andre eiendomsaktører opplever fondet og investorene at en betydelig nedgang i de lange rentene reduserer verdien av rentebindingsavtalene. I tredje kvartal falt verdien av avtalene med 38 millioner kroner, som tilsvarer hele 7 kroner per aksje. Verdifallet anses likevel som midlertidig, ettersom renteavtalene skal løpe til forfall.

Den beregnede kursen i Nordisk Areal Invest AS endte på 81,5 kroner ved utgangen av tredje kvartal, som er ned 4,5 kroner per aksje i kvartalet, altså 5,2 prosent. På det høyeste i begynnelsen av 2008 var kursen godt over 120 kroner. I annenhåndsmarkedet er den seneste omsatte kursen 74 kroner.

-18,5 prosentDe seneste tolv månedene har Nordisk Areal Invest gitt en avkastning på pene 21,6 prosent. Men fra første innbetaling av egenkapital 27. april 2007 til utløpet av tredje kvartal i år, har det vært en negativ avkastning på 18,5 prosent.

Det tilsvarer en annualisert negativ avkastning på 4,5 prosent. Nordisk Areal Invest har mål om en årlig avkastning på 9-12 prosent etter forvaltningshonorarer og skatt. Fondet ble i 2007 kapitalisert med 562 millioner kroner, og det er ikke planlagt nye emisjoner. All innhentet kapital er investert.

Nordisk Areal Invest er høyt belånt, med en belåningsgrad på 71,8 posent. Gjennomsnittlig rentekostnad i fondet er likevel på behagelige 4,6 prosent, mens gjennomsnittlig yield for porteføljen er av verdivurdererne anslått til 7,7 prosent. Det gir et yieldgap på 3,1 prosentpoeng.

Kjøpte dyrtNordisk Areal I AS eide ved utgangen av september fem eiendommer i Norge, samt en handelsportefølje bestående av 87 mindre eiendommer i Sverige. Samlet eiendomsverdi av porteføljen utgjør nå ca. 2 milliarder kroner.

Den norske porteføljen på snaue 80 000 kvadratmeter ble i hovedsak ervervet våren 2007, altså da vårt hjemlige marked nærmet seg toppen. Porteføljen består per tredje kvartal 2011 av tre kontoreiendommer i Oslo, et kontor- og lagerbygg på Lørenskog og kontoreiendommen Philip Pedersens vei 1 (bildet) på Lysaker.

Eiendomsverdiene var uendret i foregående kvartal, ifølge verdivurdererne Akershus Eiendom og DTZ Realkapital. Vital EiendomsFond hadde til sammenlikning etter tre kvartaler en verdiøkning på 6,4 prosent, mens det i tredje kvartal var en verdioppgang i ubelånte Aberdeen Eiendomsfond Norge I på 0,4 prosent.

Solgte i SverigeFondet gjennomførte salg av til sammen fem eiendommer i Sverige i kvartalet. Eiendommene ligger i Nord-Sverige og ble overtatt av kjøper 31. august. Det er ifølge rapporten god interesse for flere av de svenske eiendommene i porteføljen, og det er dialog med en rekke interessenter.

Ifølge forvalteren First Newsec Asset Management var tredje kvartal ellers preget av godunderliggende drift. Den økonomiske ledigheten i Nordisk Areal Invest er imidlertid fortsatt høy, men det ble inngått flere nye kontrakter i foregående kvartal. Ledigheten i porteføljen er derfor redusert fra 10,6 prosent til 9,9 prosent.

I Philip Pedersens vei 1 signerte Cisco i forrige kvartal nesten 4000 nye kvadratmeter i en 4,5 års kontrakt. Cisco flyttet ifølge rapporten direkte inn i lokalene, uten oppgraderinger. Det pågår nå konkrete forhandlinger om utleie av de resterende ledige arealene.

Mariboes gate 13 er fullt utleid, og forvalter First Newsec Asset Management er i konkrete forhandlinger vedrørende forlengelse av enkelte eksisterende leieforhold.

Powered by Labrador CMS