Varsler om høye kostnader
Forvaltningskostnadene til Oljefondets eiendomsinvesteringer vil bli høyere enn for fondets noterte investeringer.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det skriver regjeringen i meldingen til Stortinget om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010. De høyere kostnadene skyldes at unoterte investeringer generelt er mer ressurskrevende å forvalte enn noterte investeringer, og at det er betydelige transaksjonkostnader for eiendomsinvesteringer.
Forvaltningskostnadene vil også preges av at Norges Bank i starten vil bygge opp kompetanse og systemer for store framtidige investeringer.
Undersøkelser viser ifølge meldingen at forvaltningskostnadene knyttet til eiendomsinvesteringen for sammenliknbare institusjonelle investorer varierer fra minimale 0,04 prosent til 2,7 prosent av forvaltet kapital.
Ekstern forvaltning gjennom eiendomsfond betydelig dyrere enn intern forvaltning. Store fond har mer kostnadseffektiv forvaltning enn mindre fond. Valget av forvaltningsstrategi vil ha betydning for forventet avkastning.
Reglene for eiendomsporteføljen åpner for at Norges Bank kan investere i eiendom gjennom ulike instrumenter og selskapskonstruksjoner og mellom ulike land. Investeringene vil blant annet være avhengig av juridiske og skattemessige forhold.
Både Finansdepartementet og Norges Bank arbeider med å avklare skattemessige og rettslige forhold i Asia, Oseania og Amerika. Når det er forsvarlig å inkludere nye land, tar departementet sikte på å utvide den strategiske landfordelingen.
Etableres unoterte eiendomsfond og selskaper i jurisdiksjoner med skatteregimer vil mesteparten av avkastningen blir skattepliktig i investorens hjemland. Norges Bank har opprettet et eget datterselskap i England for å ivareta eiendomsinvesteringen i Regent Street.
For eiendomsinvesteringer i Europa er det også vanlig å opprette selskapsstrukturer i andre land enn der hvor eiendommene ligger, der Luxemburg er et typisk eksempel.
Oljefondets første unoterte eiendomsinvestering ble signert 13. januar 2011 og vil gi fondet 25 prosent av inntektene fra The Crown Estates portefølje av eiendommer i Regent Street i London.
Mandatet fastsetter at Norges Bank skal plassere inntil 5 prosent av kapital i en egen eiendomsportefølje, ved å redusere investeringer i obligasjonsporteføljen tilsvarende. Det vil ta flere år å bygge opp en så stor eiendomsportefølje, og det er også forventet at porteføljen i starten vil være konsentrert om noen få utvalgte, større eiendomsmarkeder.