Regjeringen vil ha likebehandling

Kommunene skal gis bedre muligheter til å likebehandle ulike typer næringseiendom ved utskriving av eiendomsskatt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2011.

Eiendomsskatten er en frivillig, kommunal skatt, men etter gjeldende regler kan kommunene velge å skrive ut eiendomsskatt på næringseiendom mer generelt bare hvis de skriver ut eiendomsskatt i hele kommunen.

– Gjeldende regler er til hinder for kommuner som ønsker å skrive ut eiendomsskatt på for eksempel kjøpesentre, kontorbygg og hoteller, men ikke ønsker å skrive ut eiendomsskatt i hele kommunen. Denne begrensningen foreslår vi nå å fjerne, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding.

Uten en slik generell eiendomsskatt, er det anledning til å skrive ut eiendomsskatt på næringseiendom som faller inn under definisjonen av ”verk og bruk”. Hvis det ikke skrives ut eiendomsskatt i hele kommunen, innebærer dagens regelverk i praksis en forskjellsbehandling av næringsbygg. Skillet går mellom næringsbygg som brukes i produksjon av varer, og næringsbygg som brukes i produksjon av tjenester.

Det er i dag fire ulike muligheter for utskriving av eiendomsskatt: I hele kommunen, i bymessige strøk, på verk og bruk, samt i bymessige strøk og på verk og bruk.

Regjeringens forslag åpner altså nå for å skrive ut eiendomsskatt på verk og bruk og annen næringseiendom i hele kommunen, all eiendom i bymessig strøk og på verk og bruk, samt annen næringseiendom i hele kommunen.

Men bøndene får sitt, næringseiendom som etter gjeldende regler er særskilt fritatt for eiendomsskatt, som for eksempel landbrukseiendommer, vil fortsatt være fritatt.

Regjeringen foreslår at endringene i eiendomsskatteloven trer i kraft med virkning fra skatteåret 2011. Ettersom eiendomsskatten normalt skal skrives ut innen 1. mars i skatteåret, får kommunene som ønsker å benytte seg av de nye reglene frist til utgangen av juni 2011 med å skrive ut skatt på ”næringseiendom”.

Ifølge pressemeldingen blir det dermed rimelig tid til å taksere de eiendommene som eventuelt kommer til. Eiendomsskatt på øvrig eiendom skal skrives ut i henhold til ordinær frist.

Powered by Labrador CMS