SOLGT TIL SVENSKENE: Selskapet Mongstad Administrasjon, som eide infrastrukturen på Mongstadbase, ble i høst solgt til et EQT-fond. Bak fondet stod den svenske finansfamilien Wallenberg, som kontrollerer store deler av svensk næringsliv. (Foto: Wikimedia/Dag Erik Hagesæter. Lisens: CC-BY-SA-3.0)

Wallenberg-familien kjøpte

Publisert Sist oppdatert

En av verdens mektigste finansfamilier stod bak kjøpet av forsyningsbasen på Mongstad tidligere i år. Prisen var trolig på over 1 milliard kroner.

– Vi snakker vanligvis ikke om hvem som er våre investorer, men Investor AB (Wallenberg-familiens investeringsselskap, red. anm.) er en av eierne av EQT. Det var også de som etablerte investeringsselskapet på begynnelsen av 90-tallet, og de er tungt inne i alle de store EQT-fondene, så sånn sett er det riktig å skrive at de stod bak kjøpet, sier direktør hos EQT Partners, Masoud Homayoun til Estate Vest.

Verdien på Investor AB, som altså står bak EQT, er på rundt 190 milliarder kroner. Den samlede verdien på de 18 EQT-fondene er på rundt 29 milliarder euro, eller knappe 270 milliarder kroner.

Les også: Storebrand kjøper stort i Bergen

Rundt 1 milliard

I oktober ble det kjent at Trond og Marit Mohns selskap Wimoh solgte Norges største oljebase til det svenske fondet, EQT. Det som imidlertid ikke har vært kjent er at bak dette fondet står den svenske Wallenberg-familien.

Partene vil ikke gå ut med kjøpesummen, men det er trolig snakk om et betydelig beløp. Etter det Estate Eiendomsmagasinet Vest kjenner til, så er beløpet på rundt 1 milliard kroner.

– Vi har blitt enige med selger om å ikke kommentere prisen, sier Homayoun.

Les også: Bankbrems stanser transaksjoner

En finger med i det meste

Wallenberg-familien er en av de mest innflytelsesrike finansfamiliene i Europa. De kontrollerer store deler av det svenske næringslivet, og er blant annet tungt inne i selskaper som SEB, Saab-Scania, Skandia, Ericsson, Elextrolux og ABB. Det hevdes også at Wallenberg-familien siden 1990-tallet har kontrollert en tredel av det svenske bruttonasjonalproduktet (BNP).

Dermed har det altså vært utenlandske investorer og handlet i bergensregionen. De har selvfølgelig fått med seg utviklingen i norsk oljeindustri, men virker ikke til å være spesielt urolige.

– Selv om det er litt dyster stemning i industrien akkurat nå, så tror vi at Mongstad har enorme muligheter. Vi er derfor investeringsvillige og kommer til å investere stort på basen, sier Homayoun.

Les også: Salgsvolumet har passert 100 mrd. 

CCB fortsetter driften

Den svenske finansfamilien også vært involvert i Norge tidligere, og de hjalp blant annet til med finansieringen i forbindelse med dannelse av Norsk Hydro og Orkla, for å nevne noe.

Det var infrastrukturfondet EQT Infrastructure II som kjøpte selskapet Mongstad Administrasjon. CCB (Coast Center Base) har driftet forsyningsbasen siden 1. juli i år, og det skal de fortsette med. EQT kjøper nemlig selve infrastrukturen.

– Fordelen med å være et infrastrukturfond er at dersom det finnes gode muligheter er sted, så investerer vi gjerne, sier Homayoun.

Les også: Budrunde på ROM-bygget i Bergen

Les også: Blar opp for flere kjøpesenter-aksjer

Powered by Labrador CMS