KORT VEI TIL POLET: De som eventuelt flytter inn i de nye boligene, får svært kort vei til Vinmonopolet på gateplan. Foto: Tore Årdal
KORT VEI TIL POLET: De som eventuelt flytter inn i de nye boligene, får svært kort vei til Vinmonopolet på gateplan. Foto: Tore Årdal

Var legendarisk vannhull – nå vil Thon fylle på med leiligheter

Men det er ikke mange boliger som får plass på taket, hvor det ærverdige vannhullet Beckers hadde uteservering frem til midten av 1990-tallet.

Publisert Sist oppdatert

– Grunneier ønsker å bygge fire nye boliger på eiendommen, i form av et påbygg over den lave delen. Dette ønskes gjort i tråd med punkt 3.2.1 i kommuneplanen, altså med byggetillatelse på grunnlag av arealdelen i kommuneplanen, skriver Hille Melbye Arkitekter i henvendelsen til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Der ber arkitektselskapet – på vegne av Olav Thon-selskapet Thongård AS – om forhåndskonferanse byggesak for eiendommen Nordre gate 16 på Grünerløkka i Oslo.

Les også: Her er boligen for deg som har startup-bedrift

Den eksisterende bygningen er på Byantikvarens gule liste som bevaringsverdig bygårdsanlegg. Bygget inneholder i dag et butikklokale på bakkeplan, hvor Vinmonopolet er leietaker, samt to leiligheter i andre etasje og fire hybler i tredje. Uteareal er på tak over den lave delen.

Frem til midten av 1990-tallet holdt den brune cafeen Beckers til i lokalet, som Vinmonopolet nå leier. Beckers ble opprettet i 1956, serverte både drikke og husmannskost, og hadde uteservering på taket.

Nå ser Thongård muligheter for et påbygg på dette taket med 2 etasjer og 4 nye boliger med et bruksareal på ca. 43 kvadratmeter for hver enhet.

– Vi har vært i tidlig dialog med Byantikvaren, som kan akseptere et påbygg på to etasjer, med tilbaketrukket fasade i forhold til den lave, eksisterende fasademuren, skriver Hille Melbye Arkitekter til PBE.

Les også: Klaget på krav til sommerservering – nå snur PBE

Arkitektselskapets vurdering er at tiltaket «ikke medfører vesentlig økt miljøbelastning eller har vesentlig negative virkninger for nærmiljøet eller for kulturminneverdier».