BÆREKRAFTSMÅLENE: En nylig vedtatt forskrift fra Finansdepartementet medfører at de tekniske kriteriene for de fire siste bærekraftsmålene også gjelder i norsk rett, skriver Anna Falck-Ytter i advokatfirmaet Wiersholm.

Taksonomien - tekniske kriterier foreligger nå for alle seks bærekraftsmålene

Gjennom en ny forskrift fra 5. februar 2024 gjelder nå de tekniske kriteriene for de fire siste bærekraftsmålene i norsk rett.

Publisert Sist oppdatert

For at en økonomisk aktivitet skal være bærekraftig i taksonomiens forstand, må den gi et vesentlig bidrag til minst ett av EUs seks bærekraftsmål og ikke gjøre vesentlig skade på noen av de andre fem bærekraftsmålene. I tillegg må sosiale minstekrav oppfylles. Innholdet i vilkårene om “vesentlig bidrag” og “ingen vesentlig skade” skal konkretiseres gjennom terskelverdier for hvert enkelt bærekraftsmål og for hver sektor (for eksempel sektoren bygg og anlegg) – såkalte sektorspesifikke tekniske kriterier.

Fra før har vi i EU og i Norge hatt tekniske kriterier for de to første bærekraftsmålene (reduksjon og forebygging av klimagassutslipp og klimatilpasning). De tekniske kriteriene for taksonomiens fire siste bærekraftsmål har vært gjeldende i EU siden 1. januar 2024. Gjennom ny forskrift fra Finansdepartementet til lov om bærekraftig finans (som er loven som implementerer taksonomien i norsk rett) gjelder også de tekniske kriteriene for de siste fire bærekraftsmålene etter norsk rett.

Reglene gjelder fra 5. februar 2024 og omfatter bærekraftsmålene bærekraftig bruk og beskyttelse av vann- og havressurser, omstilling til en sirkulær økonomi, forebyggelse og begrensning av forurensning, beskyttelse og restaurering av biologisk mangfold og økosystemer.

For eiendomssektoren er det kun utarbeidet tekniske kriterier for bærekraftsmålet "omstilling til en sirkulær økonomi". Samtidig innføres det tre nye økonomiske aktiviteter for eiendomssektoren: i) vedlikehold av vei og motorvei, ii) anvendelse av betong i bygg- og anleggsarbeider og iii) riving av bygg og øvrige anlegg.

Hotell, camping osv. er en ny sektor som nå også er tatt inn i taksonomien og som kan ha relevans for eiendomsaktører. For denne sektoren er det utarbeidet tekniske kriterier for bærekraftsmålet "beskyttelse og gjenoppretning av biologisk mangfold og økosystemer".

Europakommisjonen skal gjennomgå de tekniske screeningkriteriene minst hvert tredje år. 

Finansdepartementet har tidligere i år publisert maler som selskaper kan bruke i sin taksonomirapportering. Disse er tilgjengelige på departementets hjemmeside.

Om artikkelforfatteren:

Anna Falck-Ytter er advokat i advokatfirmaet Wiersholm.

Powered by Labrador CMS