DYREST: Oslo er den dyreste byen å bo i.
DYREST: Oslo er den dyreste byen å bo i.

Stadig dyrere å bo i leilighet i byene

Og Oslo er ikke overraskende den dyreste av dem alle.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse fra forbrukerorganisasjonen Huseierne viser at det blir stadig dyrere å bo, også for de som bor i leilighet i byene.

- Formålet er å få bedre oversikt over hvordan bokostnadene for byleiligheter utvikles over tid. I de store byene er det flere leiligheter enn eneboliger, i Oslo er for eksempel 72 prosent av boligmassen leiligheter, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i en pressemelding.

Bokostnadsindeksen for leiligheter viser hvor mye det koster å bo i og eie en leilighet på 70 kvadratmeter i de store byene og utviklingen i bokostnadene over tid. Indeksen viser utviklingen i vår seks største byer Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø. 70 kvadratmeter er gjennomsnittsstørrelsen på en leilighet der og bokostnaden er 90.503 kroner.

Fra 2010 til 2019 har bokostnadene for disse boligene økt med 24 prosent. Fra 2018 til 2019 økte bokostnadene med 11 prosent, mens prisstigningen var på 2,2 prosent.

- Indeksen viser kraftig økning i kostnadene, langt over prisveksten ellers i samfunnet. Vi forventer at politikerne og kommunene gjør det de kan for å hindre at vanlige folk får for høye bokostnader, påpeker Meyer.

Slik er bokostnadene for en leilighet på 70 kvadratmeter i 2019:

Oslo: 103.712 kroner

Trondheim: 85.148 kroner

Tromsø: 81.829 kroner

Bergen: 81.810 kroner

Stavanger: 72.250 kroner

Kristiansand: 70.475 kroner

- Forskjellen er særlig knyttet til forskjeller i boligpriser og dermed rentekostnadene. Eiendomsskatt, kommunale avgifter og energikostnader varierer også mellom de store byene. Det er viktig at politikere og andre kjenner til utviklingen i kostnadene slik at det ikke blir for dyrt for vanlige folk å kunne eie egen bolig, sier Meyer.

Indeksen viser også en tydelig nedgang i bokostnadene for leiligheter i 2020. Dette skyldes nedgang i rentekostnader, energikostnader og eiendomsskatt. I 2021 ventes en videre nedgang, men det skal gå opp i 2022 og 2023.

Det er analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse som har laget Bokostnadsindeksen på oppdrag fra Huseierne.