Midlertidig forbud mot tiltak gjelder fortsatt.

Småhusplanen er sendt til politisk behandling

Sammenlignet med forslaget som ble sendt på høring i april, er det i forslaget til politisk behandling blant annet gjort endringer i bestemmelsene knyttet til tomtestørrelse.

Publisert

Det er bare noen dager siden høyhusplanen i Oslo ble sendt til politisk behandling. Nå skjer det samme med den kontroversielle småhusplanen.

Det kom inn 885 innspill og bemerkninger til planforslaget som ble lagt ut til offentlig ettersyn i perioden 6. april til 30. mai i fjor.

– Etter en nøye gjennomgang og vurdering av alle høringsuttalelsene har vi gjort noen endringer i forslaget til politisk behandling, som vil lette noe på innstrammingene som lå ute på høring, uttaler avdelingsdirektør i Plan- og bygningsetaten (PBE), Hanne Sophie Solhaug, i en pressemelding.

Blant annet er det foreslåtte kravet til 8 meter avstand mellom bygninger tatt ut av forslaget som nå er sendt til politisk behandling. Et annet punkt som er endret, er minimumskravet til tomtestørrelse per boenhet. Kravet til 600 kvadratmeter tomt opprettholdes for eneboliger, men justeres ned til 450 kvadratmeter tomt per boenhet for to- og tremannsboliger. I tillegg er forslaget om vern av bygninger fra før 1945 fjernet.

Det er også gjort endringer i formuleringer, for å gi mindre rom for tolkning og dermed større grad av forutsigbarhet for utbyggere i en søknadsprosess.

– Et sentralt mål i arbeidet med å revidere småhusplanen har vært bevaring av grønne verdier i småhusområdene. Det har vært et selvstendig mål med planarbeidet, men også som et virkemiddel for mer overordnede mål knyttet til klima, overvannshåndtering, biologisk mangfold, sosial bærekraft og folkehelse. Et annet sentralt mål har vært å ta vare på småhusområdenes karakter og historiske kvaliteter, fremgår det av pressemeldingen.

De viktigste hovedgrepene i det reviderte forslaget:

• Minste tillatte tomtestørrelse per boenhet er 600 kvm for enebolig, 450 kvm for to- og tremannsbolig.

• Tillatt utnyttelse per tomt settes til 16 prosent bebygd areal.

• Minimum 60 prosent av tomtens areal skal holdes fri for terrenginngrep.

• Bevaring av det grønne styrkes og trevernet blir tydeligere.

• Parkering etter ny parkeringsnorm vedtatt i bystyret i desember 2022.

PBE vedtok 1. juni 2022 et midlertidig forbud mot tiltak i de områdene som er omfattet av småhusplanen. Dette forbudet gjelder fortsatt. Vedtaket er påklaget, og klagesaken skal behandles av byutviklingsutvalget.

Powered by Labrador CMS