Aktuelt:

SERIEGRÜNDER: Runar Skjerven Eggesvik pratet på torsdagens Ung i Næringseiendom-treff.

– Samarbeid med gårdeier har aldri vært viktigere

Pandemien har endret premissene for samarbeid mellom leietaker, gårdeier og utvikler. Serveringsgründer ser nå en bransje i endring.

Publisert Sist oppdatert

– Bærekraftig impact – bransjen leter etter meningen. Det er global kokkekrise, folk har sluttet, og vi må tenke nytt. Vi skal investerer i det å gjøre verden bedre, sier serveringsgründer Runar Skjerven Eggesvik i Flott Gjort.

Sammen med Katapult Group, skal han hjelpe eiendomsbesittere å skape fremtidens sosiale møtesteder. Og det var nettopp «møtesteder med mening», som var overskriften da han sto på scenen under årets andre nettverkstreff i Ung i Næringseiendom, på Harbitz Torg, i regi av Møller Eiendom.

– Vi skal skape flotte jobber med fremtidens sosiale møteplasser. Nå satser vi knallhardt, og starter 17 steder på 13 måneder. Under korona har vi planlagt alt, hentet kapital og plukket ledere fra øverste hylle. Å samarbeide tett med gårdeier er helt avgjørende, påpeker han, og trekker frem et eksempel fra før pandemien, Laboratoriet på Harbitz Torg.

FULLSATT SAL: Nytt nettverkstreff for Ung i Næringseiendom hos Møller Eiendom på Harbitz Torg. Fokuset var å skape de gode møteplassene.

– Dette prosjektet har vi lagt mye tid i, vi brukte 4 år på å forstå huset, de 1.000 kvadratmeterne i et område som var veldig lite, sier han og legger til at de måtte selge seg ut da pandemien kom.

Nå jobber han med Trekanten, et bygg eid av Entra. Hvor det startet som en kantineavtale, og nå skal bygget åpnes opp for hele byens befolkning.

– Formelen for alle gode prosjekter er et tett samarbeid mellom gårdeier, leietaker og utvikler. Trekanten kommer til å bli byens fineste sted, for her satser vi sammen. Gårdeier har forstått at det har blitt viktigere å samarbeide med leietakerne sine, gjentar han.

Formelen for fremtidens møteplasser

Utover samarbeid trekker serveringsgründeren frem at historie i bygget, en god fortelling, kultur og samfunn er avgjørende for å skape gode møteplasser.

– Historie er noe av den tøffeste valutaen vi kan jobbe med. Det å ta tak i noe som er gammelt, grave og finne gullet, fortolke, og lage de gode historiene. Det er også meningsfylt og morsomt. Å jobbe med nabolag på en ny måte, hvordan bruke nabolaget annerledes enn tidligere er noe som har oppstått etter pandemien. Det å gi folk utenfor byen gode kvaliteter er viktig, sier han til en fullsatt sal med medlemmer fra UiN.

Kultur er et begrep i endring ifølge Eggesvik. Han trekker frem enda et eksempel med Entra, der de sammen med JM jobber med et logistikkbygg på Bryn. Bygget er vernet og det er flere år til byggestart, derfor får de leie eiendommen rimelig, samtidig som de også får støtte til å drive med kulturutvikling.

– Her jobber vi med et verksted for å utvikle våre egne steder gjennom dette bygget, med utekonserter, og matmarkeder. Vi har 6 år på oss, derfor skal vi etablere et kommersielt kjøkken, dyrke noe av det vi ønsker, jobbe med plantebytte, og vi kan lage pizza, sier han ivrig, og fortsetter: – Vi kan produsere ureist mozzarella fra etasjen over. Vi har en kjeller med tre porter som er verksted, vi har fått noen unge arkitekter som jobber der. De fokuserer på gjenbruk, og i midten av september kommer 40 tonn brukte materialer som vi skal lage en plan for hvordan vi kan putte inn. Det står «Dyrk Bryn i 6 år» på et skilt på utsiden, og det skal vi.

Medlemsklubb

– Serveringsbransjen er kapitalintensiv og har røff økonomi, og det røffeste du kan gjøre er å lage en medlemsklubb. Vi skal leie 1.600 kvadratmeter på Tullin, og lage et utadvendt sted i første etasje, og tre etasjer for de som har lyst til å bli med og endre verden til det bedre. Samfunnslivet og møtesteder er vevd godt sammen, vi skal finne dette perspektivet hvor aktører kan møtes for å gjøre verden bedre. Du må søke for å bli medlem, ha en mening og gjerne penger til å investere i noe bedre, sier han med et smil og avslutter med at fremover vil alt bli målt med nye barometer – lokalene skal være i bruk døgnet rundt.

Cathrine Gram, eiendomssjef i Møller Eiendom var også til stede, og snakket om jobben de har gjort på Harbitz Torg, og det å berike nabolaget. Luis Mendoza fra dn&co holdt et innlegg om steder med mening.

Powered by Labrador CMS