KREVENDE: Daniel Kjørberg Siraj i Obos melder om svakere tall og et krevende marked.

Mye dårligere boligsalg hittil i år enn i fjor

I tillegg fikk Obos et mye lavere resultat i forhold til fjorårets første kvartal.

Publisert

Obos fikk et resultat før skatt i første kvartal 2023 på 378 millioner kroner. Det er ned fra 674 millioner kroner i første kvartal i fjor.

Også salget er mye lavere enn for ett år siden - 430 brutto mot 1.172 i første kvartal i fjor.

– Resultatet er som forventet. Boligkjøperne er avventende, noe som er forståelig med den kraftige renteoppgangen. Kraftig prisvekst og utsikter til videre rentehevinger påvirker også markedet sterkt, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos i en pressemelding.

Bremser aktiviteten kraftig

Virksomhetsområdet boligutvikling trekker resultatet ned i årets første kvartal, mens det underliggende aktivitetsnivået for virksomhetsområdene forvaltning og rådgivning, næringseiendom og Obos-banken leverer på linje med fjoråret.

– Det viser viktigheten av en diversifisert virksomhet, noe som gjør oss bedre i stand til å håndtere usikre tider. Boligsalget går i dette kvartalet markert ned sammenlignet med fjoråret. I takt med et mer krevende marked har vi redusert igangsettingen av boliger, påpeker Siraj.

I første kvartal 2023 satte konsernet i gang bygging av 431 boliger, ned fra 1.170 boliger på samme tid i fjor. De har ved utgangen av kvartalet 7.402 boliger under bygging, som er opp fra 7.140 på samme tid i fjor. Salgsgraden er 67 prosent.

– Antall boliger under produksjon ligger fortsatt på et høyt nivå. Salgsgraden er på et godt nivå, men de nyere prosjektene ser vi er mer krevende som følge av markedssituasjonen og kostnadsbildet, poengterer konsernsjefen.

Langsiktighet

Obos har ifølge pressemeldingen et langsiktig perspektiv, og vil fortsette å investere i nye byggeprosjekter, tomter, og bygging av ny modulfabrikk i Sverige.

– Vi har en solid egenkapital og god likviditet som gjør oss i stand til dette. Det er blant annet kjøpt en tomt i Asker for 200 boliger. Samtidig må vi redusere noe av igangsettingen av nye boliger i takt med markedet, som vi forventer vil være krevende gjennom hele 2023 og inn i 2024. Vi jobber kontinuerlig med å klargjøre prosjekter for salg og bygging når markeds- og kostnadsutviklingen tilsier det, sier Siraj.

Powered by Labrador CMS