Annonsørinnhold

Torgeir Andersen, i Schneider Electric Norge

Nyvinning må til for å effektivt forebygge brann

- En plan for evakuering er ikke nok. Man trenger også en overordnet og gjennomgripende strategi for brannforebygging som omfatter bruk av nyeste teknologi for rask deteksjon og hurtig respons.

Risikoen for brann øker med komponenter og utstyrsalder. Men med ny, smart teknologi til tavler for elektrodistribusjon kan en stor andel branner forebygges. Valg av riktig tidspunkt for vedlikehold er viktig.

- Ved hjelp av digitaliserte tavler med nye, nettilkoblede komponenter for elektrodistribusjon er det nå mulig å forebygge brann og verne både liv, helse og verdier, uttaler Torgeir Andersen, i Schneider Electric Norge som har flere tiårs erfaring med produkter og software for elektrodistribusjon og digitalisering av elektrotavler. Han holdt nylig et webinar om temaet. Du kan se opptaket her.

Skybaserte analyseverktøy kan i dag avgjøre helsetilstanden til utstyret basert på status og historikk, og sende varsler for forebyggende tiltak og support som er tilgjengelig døgnet rundt, hele året.

- En plan for evakuering er ikke nok. Man trenger også en overordnet og gjennomgripende strategi for brannforebygging som omfatter bruk av nyeste teknologi for rask deteksjon og hurtig respons, mener Andersen.

Se webinar om Brannforebygging med ny teknologi

Feil installasjon eller aldring

Det å imøtekomme krav på design- og montasje for en tavle, eliminerer ikke faren for utilstrekkelig tilkobling:- Brann kan oppstå av ulike årsaker. Dagens standarder gjør en god jobb for å sikre bygninger og utstyr mot brann forårsaket av overbelastning og kortslutning i det elektriske anlegget. Likevel kan brann oppstå som et resultat av feil eller mangler både i installasjonsfasen, i form av løse eller utilstrekkelige tilkoblinger, og som følge av aldring av installasjonen. Tilkoblinger løsner som følge av temperatursvingninger, belastning, og eksempelvis vibrasjon. I tillegg vil det kunne oppstå feil som følge av svekkelse eller ødelagt kabelisolasjon, enten mekanisk eller som et resultat av for høy temperatur. Slike feil fanges ikke opp av overstrømsvern, påstår Andersen.Dette er et område som standarder og regelverk ikke kan ivareta fullt ut. Risikoen er at vurderinger og iverksatte tiltak kun er minimum av hva forskrifter og standarder krever.

Ivareta installasjonen gjennom hele livssyklusen

Tilkoblinger som løsner over tid som følge av vekslende temperatur, fører til økt overgangsmotstand i kontaktpunktet og økt temperatur. Høyere temperatur deformerer kontaktflaten ytterligere og skaper en ond sirkel av økt overgangsmotstand og økning i temperatur. Resultatet vil bli nedsmelting og branntilløp.

- For å oppnå optimal beskyttelse og forhindre brann, er det nødvendig å ta i bruk ny teknologi som leverer mer enn hva som er minimum i henhold til standardene, påpeker Andersen.Dette innebærer bruk av tilleggsfunksjoner for beskyttelse, måling og overvåking i eltavler i alle nivåer av den elektriske installasjonen, kombinert med et sentralisert system for drift og proaktive tiltak.

Farene relatert til skader i kabelisolasjonen øker over tid, og vil kunne resultere i lavenergi-lysbuer som ikke fanges opp av overlast-, kortslutning- eller jordfeilbeskyttelse. Lysbuer med lav intensitet og energi oppstår oftere i fuktige og støvholdige miljøer, med økt fare for store skader og dødelige branner hvis ikke nødvendige sikkerhetsvurderinger og -tiltak utføres.

Ønsker du veiledning om de nye løsningene for å forebygge brann, kan du laste ned denne nyttige guiden om brannforebygging med ny teknologi.

Alternativt kan du også få med deg opptaket av webinaret som Torgeir Andersen nylig holdt.

Schneider Electric HeatTag, en smart sensor, (bilde ovenfor) detekterer gasspartikler som avgis av kabelisolasjonen når temperaturen øker. HeatTag vil gi tidlig pre-alarm til driftspersonalet om økning i kabeltemperaturen allerede før den når en kritisk grense - og før røyk eller brann oppstår.

Øvrige nyttige lenker

Kortfattet artikkel om tavlekomponenter for moderne brannforebygging

Webside om brannforebygging: se.com/no/brannforebygging

Powered by Labrador CMS