Utvikling:

PARK: Slik kan et av byens minst attraktive områder bli om noen år.

Nye planer for Oslo sentrums kanskje aller beste tomt

I årevis har den store plassen vært brukt som bussparkering, men det blir det snart slutt på.

Publisert

Siden i våres har Hav Eiendom og Grape Architects jobbet med nye planer for den store plassen foran Børsen i Oslo. I dag legges tegningene for første gang fram for offentligheten, ifølge en pressemelding.

Der går det frem at det skal bygges et nytt næringsbygg med kafé- og restaurantvirksomhet på grunnplanet, i tillegg til en 8,5 mål stor park.

– Vi ønsker å skape de ideelle rammene for et aktivt byliv, og et trygt sted å være for Oslos befolkning, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.

Vil ha byliv

I to år har Hav Eiendom jobbet med å finne gode løsninger både for tomta og området. Det er ingen hemmelighet at akkurat dette området i mange år har vært er et av stedene i hovedstaden folk helst ikke vil oppholde seg etter arbeidstid, til tross for Bjørvika-suksessen 100 meter unna.

– Vi inkluderer en offentlig tilgjengelig park og næringsbygg med åpen første etasje. Dette mener vi vil legge til rette for opplevelser som gir liv til parken og skaper et område som vil trekke folk og skape byliv, sier Kalland.

Tomta brukes nå først og fremst til av- og påstigning ved buss for tog, ellers ligger den der som et svart og ugjestmildt ødeland. Kalland er opptatt av at et inkluderende bygg vil bidra til å skape et trygt og levende område, med tett tilknytning til Operaen og Bjørvika.

– En av utfordringene er at byggene i nærheten er preget av lukkede fasader. Det gjør at området oppleves avstengt og utrygt. Samtidig gjør mangelen på aktiviteter i førsteetasjene at de eksisterende byggene skaper et skille mellom det nye Oslo i Bjørvika og den historiske Kvadraturen. En av Bjørvikas suksessfaktorer er kombinasjonen av gode byrom og bygg med attraktive førsteetasjer. Dette vil vi ta med oss hit, påpeker han.

Fra to til ett næringsbygg

I 2003 vedtok bystyre i Oslo kommune å regulere tomta for to næringsbygg og park. Hav Eiendom foreslår å samle bebyggelsen på tomtas sørside og dermed frigjøre areal til et større sammenhengende parkområde.

– Ved å dra bygningsmassen mot den ene siden, frigjør vi mer til park. Vi ønsker å fjerne gjerdet rundt Børsen og tilbakeføre byens eldste park, Børsparken, til befolkningen, forteller Kalland.

Planen vil legge til rette for nye arbeidsplasser rett ved kollektivknutepunktet Oslo S. I tillegg vil Hav Eiendom stå for alle utgiftene ved etableringen av det nye forslaget.

– Differansen mellom størrelsen på vår planlagte park og eksempelvis Fred. Olsens ønske, er kun 2400 kvadratmeter, men kostnadsdifferansen er svært høy. Vårt forslag betyr at Oslo kommune ikke trenger å dekke noen kostnader for opparbeidelse av parken, samtidig som viktige inntekter til Oslo Havn sikres, avslutter Kalland.

Powered by Labrador CMS