BEKYMRET: Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.
BEKYMRET: Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Nyboligmarkedet er fortsatt i fritt fall

- Igangsetting av nye boliger i februar er nesten halvert sammenlignet med februar 2022, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.

Publisert Sist oppdatert

Det er svært lavt salg og igangsetting for alle boligtyper i hele landet, viser tall som ble publisert i dag fra Boligprodusentenes Forening.

Markedet har i lang tid vært preget av mye usikkerhet, og nyboligmarkedet rammes hardt av rentehevningene. Solgte nye boliger de siste tolv måneder er 17.641, noe som er mer enn 11.000 færre enn boligbehovet. Nye rentehevninger vil forverre nyboligmarkedet ytterligere. Svekket boligforsyning gjør bolig til mangelvare, selv om det er aktivitet i bruktboligmarkedet.

- For å sikre boligforsyningen fremover må kommunene ta ansvar sammen med bransjen, sier Hiim. Vedtatte reguleringsplaner må gjennomgås for å kutte kostnader og gjøre planene byggbare. I tillegg må kommunene sørge for raskere og mer forutsigbar saksbehandling i pågående plansaker.

- Dersom den negative utviklingen i markedet fortsetter vil det føre til økning i nedbemanninger og permitteringer, påpeker Hiim.

Powered by Labrador CMS