Juss:

SER NÆRMERE PÅ NY LOV: Artikkelforfatterne er advokat og partner Thorvald Nyquist og advokat og director Peder Brøndmo i Deloitte Advokatfirma.

Nå blir det alvor om bærekraft

Ny lov om bærekraftig finans treffer alle i eiendomsbransjen

Etter Stortingets behandling i går, er det bare å starte forberedelsene. Ny lov om bærekraftig finans vil i praksis påvirke alle i eiendomssektoren. Nå har vi i flere år snakket om at dette kommer, og det er naturlig nok varierende hvilken interesse man får omkring et tema som ligger frem i tid. Men nå skjer det, nå blir det alvor.

Den nye loven, som gjennomfører to EU-forordninger, vil direkte ramme alle børsnoterte eiendomsforetak med mer enn 500 ansatte.

Men ettersom loven omfatter finansforetak, vil dette også påvirke alle andre eiendomsaktører som skal låne penger. Altså vil alle omfattes.

– Det er ventet at dette først kommer for fullt i 2023, men vi anser det sannsynlig at en del aktører også innen eiendom vil måtte starte arbeidet med å innrette seg allerede i forbindelse med avleggelsen av årsregnskapet for 2021 – altså våren 2022.

Den nye loven stiller krav til en rekke ulike aktiviteter innen eiendomssektoren, og det er blant annet krav tilknyttet nybyggaktivitet, rehabiliteringer, utskiftning av tekniske installasjoner, smartbyggteknologi, fornybar teknologi, og kjøp og salg av bygg. Dette treffer bredt og det er nok også hensikten, tror advokatene.

Konkret innfører den nye loven et regelsett om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon og et rammeverk for rapportering av bærekraftige investeringer (taksonomi). Lovforslaget omfatter mange ulike miljøområder, hvorav en av målsettingene er å styre investeringer i eiendomsmarkedet mot energieffektive løsninger. Eiendomsforetak som omfattes av en rapporteringsplikt vil måtte inkludere informasjon i sine årsrapporter om i hvilken grad deres aktiviteter kan klassifiseres som bærekraftige etter taksonomien.

Taksonomien oppstiller blant annet kriterier for at et nybygg skal kunne defineres som bærekraftig, med den hensikt at eiendomsselskaper som overholder taksonomiens krav skal kunne forvente seg bedre lånevilkår og lavere kapitalkrav.

Fordi aktører i finansieringsmarkedet pålegges rapporteringsplikter knyttet til hvordan bærekraft hensyntas i deres låne- og investeringsbeslutninger ved finansiering av nybygg og renovering, gis også disse et incentiv til å engasjere seg i grønne byggeprosjekter. Dette innebærer at ikke bare eiendomsselskaper som selv er direkte underlagt rapporteringskrav etter loven påvirkes av regelverket. Også selskaper som i størrelse er mindre enn lovens virkeområde vil inngå i finansieringskildens bærekraftrapportering, og dermed være avhengig av å overholde taksonomiens krav for å fremstå som et interessant finansieringsobjekt for finansieringskilden når nye prosjekter skal lånefinansieres.

Til slutt skal eiendomsselskaper som tilfredsstiller taksonomiens krav også kunne oppnå en direkte økonomisk fordel i form av å representere et mer attraktivt investeringsobjekt og dermed lettere tiltrekke kunne tiltrekke seg egenkapital til nye prosjekter enn sine mindre grønne konkurrenter. Vi tror at alle eiendomsselskaper i fremtiden må kunne dokumentere overholdelse av taksonomien for å fremstå som konkurransedyktige.

Rapporteringskravene antas å medføre en del ressursbruk og det er vår anbefaling ikke å la forberedelsene til virksomhetens bærekraftsrapportering vente på seg.

Powered by Labrador CMS