Aktuelt:

TÅRN: Siloen på havna skal rives, men Norconsult mener den kan bygges om til leiligheter.
TÅRN: Siloen på havna skal rives, men Norconsult mener den kan bygges om til leiligheter.

Mener det kjente landemerket på havna kan få nytt liv

Norconsult ønsker å dra i gang en debatt om bærekraft og gjenbruk av eksisterende bygning.

Publisert

Siloen på Levanger havn, som på folkemunne er kjent som Norcem-tårnet, har siden 1964 blitt brukt til lagring av sement. Siden Norcem har bygd en ny sementterminal i Verdal, har de sagt opp festekontrakten med tomteeier Levanger kommune, og planlegger å rive den gamle siloen i løpet av 2023.

Norconsult er imidlertid ikke så sikre på at å rive er den beste løsningen, ifølge en pressemelding.

– Hvis vi virkelig mener noe med bærekraftbegrepet, bør vi se på hvordan vi kan bruke bygninger som allerede finnes. Kanskje kan vi spare ressurser på å bruke det vi allerede har, sier Håvar Brøndbo i Norconsult Nord-Trøndelag.

Unike leiligheter

Arkitektene i Norconsult har derfor skissert et alternativ til å rive siloen. Resultatet er et sylindrisk og unikt leilighetsbygg.

– Gjenbruk er den nye arkitekturen, og det passer godt inn i vår ambisjon om å ivareta bærekrafthensyn i alt vi gjør, blant annet ved å redusere klimagassutslipp gjennom planlegging, effektivisering og materialvalg. Siloen kan bli et godt eksempel på gjenbruk og hva som kan gjøres med eksisterende bygninger. Tårnet er en identitetsmarkør og landemerke. Det er synlig i bybildet, og kan bli et unikt og majestetisk leilighetsbygg, påpeker Brøndbo.

Han opplyser at siloen er cirka ti meter i diameter.

– Dette gir 70 til 80 kvadratmeter per etasje. Vi ser for oss at det kan bygges åtte til ti etasjer. Kanskje noen leiligheter kan gå over flere enn én etasje. Man kan også se for seg noe næringsareal i de lavere etasjene. Det finnes mange måter å løse dette på, påpeker han.

Heis og trapp på utsiden

– For å spare areal kan man ha utvendig trapp. Og kanskje en utvendig glassheis? Da kan man virkelig nyte utsikten på vei opp. Dette er bare én av mange muligheter. Det må til en del tilrettelegging dersom man skal få realisert et prosjekt som dette, poengterer Brøndbo.

Det er reguleringsplanen som styrer arealbruken på havna. Tomta er ikke regulert til boligformål, men Norconsult tror det er mulig å få omregulert den.

– Tidene forandrer seg. Det er ønskelig at folk skal bo sentralt, spesielt med tanke på transport og trafikk. Dette er et attraktivt boområde. Jeg tror absolutt det er mulig å få gjennom en sånn plansak, sier han.

Norconsult eier hverken siloen eller tomta den står på. Selskapet er heller ikke i dialog med noen utbygger om prosjektet. Målet deres er først og fremst å få i gang en diskusjon om hva som skal skje på havneområdet.

– Vi kan bistå om en utbygger fatter interesse for ideen. Bygningsmassen står der, og den kan brukes til noe. Nå snakkes det mye om bærekraft, og da må vi tenke annerledes. Jeg tror lokalpolitikerne er veldig interesserte i å få til noe i Levanger, så jeg håper de er positive til eventuelle initiativ som kommer, slutter han.

Powered by Labrador CMS