Magasin

SATSET UTE: Robin H. Karlsen satset på en karriere utenfor Norges grenser.

Ung profil: Bygget internasjonal karriere i Russlands største eiendomsselskap

Robin H. Karlsen, er investeringsdirektør i Russlands største eiendomsselskap, PIK Group of Companies, som i fjor omsatte for 5 milliarder dollar og har 32.000 ansatte. 2 millioner mennesker bor i PIKs enheter i Russland.

Publisert Sist oppdatert

Robin H. Karlsens plan har alltid vært å reise til utlandet. Og det gjorde han, så fort han fylte 18 år. Nøtterøygutten ville være en del av et internasjonalt miljø, og bidragsyter til et fremvoksende marked (Emerging market).

– Interessen for eiendom har alltid vært der. Jeg var interessert i det kreative, spesielt å tegne, samt business. Jeg var fascinert av historiske personer innen industri og ingeniørarbeid, som Isambard Kingdom Brunel og Henry Ford. Senere oppdaget jeg Steve Jobs, Bill Gates og etter hvert Elon Musk. Jeg fulgte med på internasjonal arkitektur, med Norman Foster, Zaha Hadid, Frank Gehry og Bjarke Ingels, forteller han.

Karlsen var også fascinert av bøker som Shantaram, Walter Isaacson’s biografi om Steve Jobs, og «Triumph of the City» av Edward Glaeser. På ungdomsskolen og videregående vokste nysgjerrigheten på eiendomsprosjekter og profiler, fra Gale International som bygget Songdo International Business District, til Eko Atlantic (et landvinningsprosjekt utenfor Lagos), Mohammed Al-Abbar (grunnlegger av Emaar Properties) og Zhang Xin (grunnlegger og CEO av Soho China).

– Jeg ble etter hvert fokusert på den raskt økende urbaniseringen i Midtøsten og Asia, og rollen urbanisering og arkitektur hadde innen utvikling av eiendom, sier Karlsen.

Derfor bestemte han seg for å ta en BSc i Urban Planning ved The Bartlett, University College London, slik at han kunne arbeide kreativt og samtidig studere global urbanisering. Graden omhandlet også eiendomsøkonomi, samfunnsgeografi og arkitekturhistorie.

– London er en spennende og inspirerende by. Under studiene hadde jeg et Internship hos Vastint (eiendomsselskapet til Inter IKEA Group) i London, og Folksom, et Tønsberg-basert eiendomsselskap. Men det var etter studiene, da jeg tok et Internship hos en liten eiendomsutvikler i Dar-es-Salaam, Tanzania, at jeg virkelig ble inspirert.

Tiltrukket av Asia

Tanzania gjorde et sterkt inntrykk på Karlsen, særlig de store sosiale forskjellene, i en periode hvor det var mye utvikling i landet.

– Tanzania er et krevende marked, samtidig som det er et land med store muligheter. Valget stod mellom å bli værende i Tanzania, ta en master ved London School of Economics eller Hong Kong University.

Karlsen ville styrke sin akademiske kompetanse innen økonomi, finans, og eiendom, samtidig som han ønsket å ha eksponering mot Asia. Derfor falt valget på en MSc i Real Estate Finance and Investments ved Hong Kong University (HKU). Under masteren jobbet han samtidig som analytiker for et eiendomsfond som utviklet highend boliger i etablerte markeder, inkludert den første skyskraperen på Manhattan utviklet av et kinesisk selskap.

DISKUTERER: Robin H. Karslen prater hver dag med sin tvillingbror, som driver med finans i Myanmar og Shanghai.

– Jeg er svært takknemlig for at jeg fikk muligheten til å tilbringe mye tid både i London og Hong Kong, dette er byer som på mange måter komplementerer hverandre og har mye delt historie. Hong Kong ble fort en inngang til Asia, og det ga meg muligheter som jeg ikke hadde fått andre steder.

Tvillingbroren Ulrik har bodd i Myanmar og Shanghai siden 2014. Han jobber i finans, og brødrene har mange felles interesser i fremvoksende markeder og Asia generelt.

– Selv om det antakelig er noe tilfeldig at vi begge bor i Asia, har vi begge sterke interesser innenfor forretningsvirksomhet regionalt, og vi snakker sammen mer eller mindre hver dag.

Eiendom er alt rundt oss

Karlsen har alltid likt hvordan eiendom kombinerer ulike fagområder, og sektorer.

– Eiendom er der vi bor og jobber, og det er byggene som danner byer. Eiendomsbransjen har derfor et viktig ansvar, og skal sørge for en økene levestandard globalt. Eiendom er først og fremst det som danner de fysiske miljøene rundt oss, som deretter danner urbanisme, sier han.

Min rolle bestod i hovedsak å jobbe med makrostrategi, sikre de riktige kontaktene, inkludert introduksjoner på politisk nivå, samt privat sektor, deretter analysere og utvikle forslag til strategier i de ulike markedene

Robin H. Karlsen

Det geografiske elementet i eiendomsbransjen tiltrekker Karlsen, hvor avanserte urbane miljøer skal videreutvikles, samtidig som fremvoksende markeder skal bygges mer eller mindre fra scratch.

– Dette skaper en kulturell dimensjon, hvor lokale normer, miljø, tradisjon og historie skal kultiveres/utvikles. Fra et økonomisk ståsted er eiendomsbransjen spennende, med interessante selskaper og personligheter. Eiendom skal bygges og driftes på en måte som er sikkert, miljøvennlig, effektivt og det grønne skiftet og innovasjon står meget sentralt, understreker han.

De unge har et ansvar

Karlsen trekker frem at byggebransjen er en versting når det kommer til globale CO2-utslipp.

– Stål og sement, som i stor grad benyttes i bygg, utgjør alene 44 prosent av globale CO2-utslipp. Dette må endres. De unge i dag har et ansvar for å lede bransjens utvikling, og det ser vi mange eksempler på allerede gjennom nystartete selskaper innen proptech, men også fra mer etablerte aktører.

Per i dag opplever Karlsen en enorm urban utvikling i flere land, og trekker frem Neom i Saudi Arabia, der det bygges en futuristisk smartteknologi by for flere hundre milliarder dollar. Likevel påpeker Karlsen at store urbane prosjekter er ekstremt krevende, og tar lang tid hvis de i det hele tatt materialiseres. Mindre prosjekter er derimot mer dynamiske og raske. Derfor synes han at disse prosjektene med stor omtanke mot sluttbruker, samfunnet, arkitektur og miljø, kan være vel så spennende.

Fascinert av russisk og kinesisk forretningskultur

Selv om det aldri har vært en masterplan, har det vært en rød tråd i de valgene han har tatt. Karlsen har alltid ønsket å jobbe bredt innen eiendom globalt. Og det har gitt han mye å kunne jobbe med internasjonale kulturer, spesielt mot russisk og kinesisk forretningskultur.

– Jeg jobbet i et stort privat selskap, men med sterke bånd til kinesiske myndigheter. Det en var en seremoniell kultur, med stort fokus på bedriftskulturell utvikling, flere ulike komiteer, store middager, og store møter. I alle nye markeder vi opererte i, var det forventet å møte eiere eller ledelse av de største konglomeratene, ministere eller statsledere, samt diplomati, forklarer han og fortsetter:

– Russisk bedriftskultur kan oppfattes som en motsetning, veldig «straight forward», mer effektivt, mindre underholdning og svært lite seremonielt. Dette varierer naturligvis mellom ulike bedrifter. En av grunnene til at Karlsen flyttet til Hong Kong for å ta master i 2015, var de store mengdene kapital som ble investert fra Kina gjennom «Belt and Road Initiative». Han startet å jobbe for China Fortune Land Developments (CFLD) i 2016, som én av 20 kinesiske ansatte i Singapore. I første omgang ble han ansatt som en expat trainee fra hovedkvarteret i Beijing.

– CFLD var Kinas største utvikler av industribyer, med den gangen en portefølje på over 60 «New Industry Cities» og assets verdt over 63 milliarder USD da jeg forlot selskapet i 2018. CFLDs forretningsmodell var å gå inn i Joint Ventures med lokale myndigheter, for deretter å få tilgang til store landområder for utvikling av industritomter, logistikk, infrastruktur, og boligområder. CFLD var tidlig ute med å etablere Public Private Partnership (PPP)-modellen i Kina, og CLFD International ble etablert for å videreutvikle modellen internasjonalt.

Lokale makteliter og statsledere

Etter to år i jobben hadde CLFD International nesten 2.500 ansatte fordelt på 11 land. Karlsen jobbet under Global Head of Business Development og Chief Investment Officer. Han jobbet med etablering av nye markeder, som inkluderte Egypt, Mexico, Nigeria, Bangladesh, Brunei, Myanmar, Filippinene, Indonesia, Vietnam, Tyrkia og Marokko. Han jobbet blant annet med forhandlingene av et potensielt Joint Venture mellom CFLD International og egyptiske myndigheter for utviklingen av New Administrative Capital, som den gang var verdens største byggeprosjekt.

– I 2018 ble flere av disse prosjektene i stor grad lagt på is blant annet grunnet økende kontroll av kapitalbevegelsene i Kina. Det var likevel en hektisk og spennende tid, med mye reising mellom Singapore, Kina, Sør-Øst-Asia og Afrika. Min rolle bestod i hovedsak å jobbe med makrostrategi, sikre de riktige kontaktene, inkludert introduksjoner på politisk nivå, samt privat sektor, deretter analysere og utvikle forslag til strategier i de ulike markedene. Han jobbet også med tidlig fase-forhandlinger på spesifikke prosjekter.

– Store prosjekter, medførte potensielt mange arbeidsplasser, store skatteinntekter, ambisjoner, muligheter, utfordringer, og personligheter. Forhandlingen omfattet ofte hvor mye prosjektene skulle øke BNP i prosent for et land. Vi diskuterte alt fra økonomi, urbanisme, politikk og religion til kraftverk, dypvannshavner, høyhastighetstog og internasjonale flyplasser.

STORE MULIGHETER: Robin H. Karlsen mener det er store muligheter for unge som vil jobbe internasjonalt i eiendom.

Dette ga et svært interessant kontaktfelt i mange land, og Karlsen kunne fasilitere og delta på mange spennende møter, helt opp til den lokale makteliten og statsledere.

– Det har gitt en stor glede å kunne tilbringe lengre perioder i byer som Dhaka og Yangon.

Satset på India og Filippinene

I 2018 ble Karlsen invitert sammen med Head of Investments og Head of Research, til å etablere den internasjonale avdelingen til PIK Group, som Head of International Acquisitions. De brukte de første månedene til å analysere globale markeder, og bestemte seg for å satse på India og Filippinene.

– Disse landene ble i hovedsak valgt på grunn av deres økonomiske vekst, demografi, eiendomsmarked og regulatoriske/juridiske årsaker. Deretter etablerte vi lokale nettverk og indentifiserte potensiell tomtebank, strukturerte transaksjonsmodeller og startet forhandlinger, samt etablerte lokale team. Per nå har vi lansert vårt første prosjekt, og har en solid pipeline med prosjekter som skal lanseres de neste årene, forteller han og fremhever at selskapet har ambisiøse vekstplaner om å bli en ledende aktør regionalt.

Den internasjonale avdelingen som Karlsen er en del av, har gått fra å være tre personer til et stort internasjonalt team. Hans rolle er i hovedsak å jobbe med motparten og drive forhandlingene, og revidere juridiske dokumenter, og sørge for at transaksjonene sluttføres. Han jobber også med de ulike komplikasjonene som ofte medfører eiendomstransaksjoner, og danner som regel et nært forhold til lokale partnere. Han kommer også med innspill til design og markedsføring.

Fra Moskva til Singapore

– Jeg flyttet til Moskva i 2019, men flyttet tilbake til Singapore i 2020, hvor jeg er bosatt med min samboer. Moskva er en kul by som jeg anbefaler varmt å besøke. Russland er et spennende land, og på mange måter undervurdert som et begivenhetsrikt sted å bo og jobbe, selv om det kan være krevende, forklarer han og beskriver Singapore som en rolig og organisert by, og en utmerket hub for å arbeide og reise i regionen. Ikke minst kan du ha en attraktiv livsstil, med strender, golf, seiling og et stort expat-miljø.

– Hva er dine tanker om eiendomsbransjen i Norge og hvordan den vil utvikle seg?

– Jeg er dessverre ikke spesielt kvalifisert til å kommentere det norske eiendomsmarkedet, selv om jeg følger med på boligmarkedet. Oslo har blitt en kul by med mange kvaliteter, de nye områdene som for eksempel Bjørvika er imponerende fra et internasjonalt perspektiv. Det er også hyggelig å se mye utvikling i regionale byer som Lillestrøm, Drammen og Tønsberg, svarer han og trekker frem at det i Norge er mange sterke lokale etablerte aktører, samt nye utfordrere.

– COVID-19 har skapt kortsiktige og langsiktige endringer i eiendomsmarkedet, for eksempel ved endringer av urbaniseringstrender. Dette ser vi i Norge på samme måte som mange andre land. Dette kan være positivt på kort sikt, og kan bidra til å endre dynamikken mellom bysentrum og forstedene.

Karlsen trekker frem norsk klima, som han mener fasiliterer spennende innovasjon innen konstruksjon, for eksempel ved bruk av CLT (krysslaminert tømmer).

– Norsk arkitektur har fått en mer sentral posisjon globalt. Norske kvaliteter som transparens, miljøfokus, design og sikkerhet kan gi store muligheter internasjonalt. Norge er et unikt land, med store ressurser og sunne holdninger, nordmenn bør være ambisiøse og investere og arbeide internasjonalt. Det hadde derfor vært gøy å se en norsk eiendomsutvikler etablere seg utenfor Norden.

Karriereråd

– Hvis du skal gi noen råd til andre unge som vil opp og frem – hva hadde de vært?

– Det er vesentlig å se på eiendomsbransjen i en global kontekst, det er store muligheter utenfor Norge, også i Asia. Jeg tror det er betydningsfullt at folk i eiendomsbransjen generelt setter søkelys på det store bildet, hvor du kombinerer kvaliteter fra de ulike sektorene i bransjen, samtidig som du jobber med de store mulighetene, spørsmålene og utfordringene i samfunnet. Slike muligheter finnes i både privat og offentlig sektor. Karlsen vil likevel trekke frem at det først og fremst er viktig at man har en jobb man trives med, og ikke minst – en god sjef.

– En sjef skal være en god leder. Gode sjefer gir ansvar og rett eksponering, jeg har vært svært heldig på dette området.

Å kunne stikke seg ut i bransjen mener Karlsen er avgjørende. Det at han selv kombinerte et kreativt studium med et økonomisk studium, og gikk «all in» for noe han var interessert i, er en strategi han anbefaler på det sterkeste.

– Det gjør en litt mer annerledes som kandidat, samtidig som du får en fin faglig bakgrunn og et riktig mindset for å se eiendomsbransjen mer helhetlig. Og ikke minst – finn din passion.

– Hva har du lært som du har tatt med deg videre i karrieren?

– Passion er på mange måter blitt en klisjé. Men jeg mener det er vesentlig å fokusere på det man er interessert i. Hvis du er så heldig å finne din lidenskap, kan du jobbe mer og prestere bedre. Jeg tror også det er viktig å være fleksibel og ta risiko, og ta muligheter som dukker opp, dersom du vil skille deg ut fra mengden, ikke bli en del av den, svarer han.

Å være ydmyk, samtidig ha entusiasme og selvsikkerhet er andre egenskaper Karlsen opplever som betydningsfulle. I kombinasjon med rett mental innstilling – vær positiv og takknemlig.

– Og husk, kontakter og nettverk krever kontinuerlig vedlikehold, og aldri brenne broer.

Drømmen

På spørsmål om hvor han er om 10 år, svarer Karlsen at det er umulig å si, men at målet hans er å kunne fortsette å drive bredt innenfor eiendomsutvikling.

– Det har vært en spennende tid med PIK Group, og jeg ser frem til å være med videre, i prosessen hvor den internasjonale avdelingen går fra å være et start-up til et stort selskap. Jeg ønsker å fortsette å ekspandere kunnskap og nettverk innen utvikling av eiendom internasjonal. Innen 10 år, skal jeg utvikle egne prosjekter, selv eller i partnerskap med andre aktører. Det er målet, men ofte er veien til målet like viktig og interessant. Et sitat som jeg ofte faller tilbake til er et av Steve Jobs sine kjente sitater: «Let’s Make a Dent in the Universe».

Powered by Labrador CMS