VINER: Deichman i Bjørvika gikk helt til topps.
VINER: Deichman i Bjørvika gikk helt til topps.

Kåret til Årets bygg 2020

- Deichman Bjørvika er et formålsbygg og et signalbygg. Men også et prototype-bygg med et fantastisk design som kun bygges én gang.

Publisert

Slik lyder noe av juryens begrunnelse da Oslos nye hovedbibliotek ble kåret til Årets Bygg 2020. Det er Byggeindustrien/Byggedagene som står bak kåringen.

Juryen trekker også fram at bruk av miljøvennlig betong har redusert CO2-utslippet med over 40 prosent, ifølge en pressemelding.

– I tillegg til å være en informasjonskilde, vil biblioteket også være en pulserende møteplass og en ladestasjon for kulturelle opplevelser. Byggekunst av ypperste klasse på det som var en av Norges mest krevende tomter, skriver juryen.

Fem nominerte

Årets Bygg 2020 ble kåret tirsdag og Deichman Bjørvika var ett av fem nominerte prosjekter. De andre fire er:

• Carpe Diem demenslandsby på Dønski i Bærum. Prosjekttype: Sykehjem/bo- og behandlingssenter.

• Pilestredet 77-79 i Oslo. Prosjekttype: Boliger.

• Samling i Sand i Nord-Odal. Prosjekttype: Næringsbygg/boliger.

• Politiets nasjonale beredskapssenter på Taraldrud i Nordre Follo sør for Oslo. Prosjekttype: Beredskapssenter og helikopterflyplass.

Det er AF Anlegg som sørget for pæling og fundamentering av Deichman, mens AF Byggfornyelse sto for innvendige bygningsmessige arbeider.

- De innvendige arbeidene er preget av skreddersydde og innovative løsninger. Det enorme foldetaket er i prinsippet ei hengebru som den overhengende etasjen er festet til. Synlig betong er et bevisst arkitektonisk grep i prosjektet, og foldetaket er et av de mest iøynefallende eksemplene, heter det blant annet i pressemeldingen.

Særpregete løsninger

Bruken av stål, betong og glass som synlige flater kombinert med gjennomgående lysåpninger i ett stort rom innebærer strenge krav til brannsikring og akustikk. Et av de viktigste grepene for å møte kravene, er en baffel­himling som ble utviklet i starten av prosjektet. Alle himlingselementene er håndmalt med en blanding av tre forskjellige spesialfarger som alle møter brann- og akustiske krav.

AFs konserndirektør Eirik Wraal innen bygg, energi og miljø, sier prosjektet ga spennende utfordringer og masse motivasjon.

– Vi kommer til å huske Deichman som et prosjekt som har skapt et flott produkt samt unik lagånd og stolthet i en tverrfaglig prosjektorganisasjon. Vår oppdragsgiver hadde et mål om å gjøre Deichman Bjørvika til Europas mest innovative, synlige, og tilgjengelige bibliotek. Med besøksrekorder tross åpning under pandemien, samt flere priser og utmerkelser, ser det ut som vår oppdragsgiver har lykkes, påpeker han.

Powered by Labrador CMS