Annonsørinnhold

Rune Bang, leder for prosjekter i Bulk Industrial Real Estate

Kan bærekraftig eiendomsutvikling være lønnsom?

Bærekraftig eiendomsutvikling må forholde seg til tre dimensjoner: klima og miljø, økonomi, og sosiale forhold. Det er sammenhengen mellom disse tre dimensjonene som avgjør om noe er bærekraftig eller ikke.

Økt bevissthet, kunnskap og innovasjon er sentrale elementer i det grønne skiftet. Pilotprosjekter hvor nye metoder og materialer tas i bruk er viktige for å bringe bransjen fremover, men det er de varige endringene i prosjektene som vil være utslagsgivende for eiendomsbransjen som helhet. Her spiller den økonomiske dimensjonen en avgjørende rolle.

Byggherrens påvirkningskraft

- Som byggherre er det vi som har størst påvirkningskraft. Mange av våre leietakere stiller ikke konkrete miljøkrav ved inngåelse av leieavtaler da konkurransedyktige leier for dem er avgjørende for deres overlevelse i markedet. Da er det opp til oss å ta et standpunkt og ansvar for å bidra til å påvirke bransjen i riktig retning, forteller Rune Bang, leder for prosjekter i Bulk Industrial Real Estate.

- Likevel, nytter det ikke om vi ikke får til en lønnsomhet rundt det hele. Klarer vi å vise både for oss selv, men også bransjen at det går faktisk an å tilby miljøvennlige løsninger som er økonomisk bærekraftige, kan det bidra til at andre øker sitt fokus på det samme, sier Bang.

Når flere bransjeaktører øker fokus og bruker sin påvirkningskraft vil etterspørsel og press øke mot leverandører, entreprenører og ikke minst myndigheter. Over tid vil det medføre at tilgjengeligheten forbedres og at merkostnader går ned.

Klar tale fra EU

EUs taksonomiordning, ESG-regulativ, Solar Rooftop Initiative – nøkkelord for en klar tale fra det internasjonale samfunn. Bankene følger opp med “grønne porteføljer og grønne lån”. Det er tydelig, endringer må gjøres - nå! Men å finne en fasit på hvordan er ikke nødvendigvis klarlagt, eksempelvis er det vanskelig å forene økologi og lønnsomhet.

- Det er flere miljøhensyn som kan sees mer som “myke verdier” for eksempel økologi; hvordan skal man knytte dette sammen med lønnsomhet for å best utøve økologisk bærekraft? Slike ting må man ha kunnskap og villighet til å ta stilling til, hvis ikke kan man risikere at disse verdiene blir forbigått til fordel for mer “lønnsomme” bærekraftige alternativer, forteller Bang.

- Det hele dreier seg egentlig om kunnskap og godt samarbeid. Har man spisskunnskap og knytter til seg de beste samarbeidspartnerene, eksempelvis ved installering av solcellepanel på store takflater, så er det ikke nødvendigvis slik at man må gjøre de store tingene for å få store resultater. Det er ofte smarte kombinasjoner av flere konkrete tiltak som gir lønnsomme miljøgevinster, fortsetter Bang.

Lønnsomhet fordrer gjennomføringsevne

Til syvende og sist handler det om å gjennomføre bærekraft i praksis. Et rammeverk, rapport, eller en visjon, gir kun verdi om det er praktisk mulig å få til.

Bulk Industrial Real Estate har gjennom sitt modulkonsept, standardisert utviklingen og gjennomføringen av industriprosjekter. Standardiseringen er basert på internasjonal erfaring tilpasset lokale forhold. Over tid har modulkonseptet gradvis blitt forbedret, og i dagens utgave er det en rekke bærekraftstiltak som inngår som standard i alle nybyggprosjekter.

Hos Bulk er også alle prosjektledere BREEAM-NOR AP (Accredited Professional) sertifiserte for å ha økt “bestillerkompetanse” som byggherre. Alle Bulks større nybyggprosjekter skal miljøsertifiseres i henhold til BREEAM NOR “Very Good”. Så langt er det gjennomført fire nybyggprosjekter med miljøsertifisering i henhold til BREEAM-NOR, og tre nye prosjekter er under oppføring og sertifisering.

- Fordi vi går inn i materien og gjør flere systematiske miljøgrep gjennom hele byggeprosessen, klarer vi også å få ned byggekostnader. Slik unngår vi at konkurransedyktige leiepriser går på bekostning av miljøtiltak, forteller Bang.

- Vi ser ikke på oss selv som den store innovatøren, men noen som realiserer i det daglige gjennom samarbeid, kunnskap og løsningsorientering, avslutter Bang.

Powered by Labrador CMS