Aktuelt:

VIL GJØRE BADINGEN TILGJENGELIG: Juryleder Marianne Skjulhaug (tv), vinneren av Aspelin Ramm-prisen 2022, Tanita Guldbrandsen og Aspelin Ramm-sjef Gunnar Bøyum. Foto PixcelCo

Her er vinneren av Aspelin Ramm-prisen

Tanita Guldbrandsen vant Aspelin Ramm-prisen. Hun har skrevet masteroppgave om hvordan gjøre byens sentrale sjøfront mer tilgjengelig for publikum.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble Aspelin Ramm-prisen delt ut for åttende år på rad under Oslo Urban Week.

– For oss i Aspelin Ramm er denne seansen viktig fordi det dreier seg om de som kommer etter oss inn i bransjen. Jeg må også si at jeg er inderlig glad for at jeg kom inn i bransjen før alle disse unge talentene, for jeg er ikke sikker på om jeg hadde kommet inn på intervju engang i dag, sa konsernsjef Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm da han innledet premieutdelingen.

Prisen går til den beste masteroppgaven innenfor byutviklings- og eiendomsfag, og målet er å løfte frem unge byutviklere som kan bidra med bærekraftige og fremtidsrettede løsninger for by- og stedsutvikling.

– Akkurat i år synes jeg dette er det verste vi har vært borti når det gjelder å velge vinner. Vi vil gjerne hylle alle, men vi har greid å velge en vinner, sier juryleder Marianne Skjulhaug.

Det var til sammen 24 masteroppgaver som ble levert inn, og til slutt sto juryen igjen med 3.

Vinneren var Tanita Guldbrandsen, som har lagd masteroppgaven «Badebyen Bergen – En tilgjengelig sjøfront for badeløver».

Hennes masteroppgave i landskapsarkitektur ved NMBU skisserer en sjøbadstrategi for Bergen med formål om å gjøre byens sentrale sjøfront mer tilgjengelig for publikum.

– Tusen takk. Men jeg vil nå si at alle er vinnere her på alle måter, inkludert alle som har vært nominerte, sa Guldbrandsen da hun mottok prisen.

– Små grep kan gi tilgang på store verdier. Bading er for alle, og det er det jeg tror vi bør strebe etter, at byene er for alle, sa hun om oppgaven.

Juryens begrunnelse for vinneren:

«Årets vinneroppgave retter søkelyset mot det urbane landskapet i møtet mellom hav og land og ser nærmere på hvordan Bergens sentrale sjøfront kan bli mer tilgjengelig for byens badeløver. Juryen vil berømme hvordan oppgaven tar utgangspunkt i Bergen, men arbeider med problemstillinger som er overførbare til andre byer. I nær kontakt med tilgjengelig kystlinje har årets vinner av Aspelin Ramm-prisen undersøkt hvem som bader, hvor de bader, hva de trenger å gjøre for at flere kommer i gang med sjøbading i by. De største byene i landet ligger ved kysten. Sjøbadeplasser av god kvalitet kan bidra til å øke livskvaliteten i byene. Oppgaven er en gavepakke til Bergen, men også andre byer kan enkelt ta med seg utviklet kunnskap og forslag til løsninger for å gjøre sin by mer badevennlig og dermed straks bedre å bo i».

Her er de øvrige finalistene til Aspelin Ramm-prisen i 2022:

· Jan Trinh med Queering of Spaces, masteroppgave i arkitektur ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Oppgaven tar for seg skeiv identitets plass i byrommet, belyst gjennom utviklingen av en skeiv kulturinstitusjon i eksisterende bygningsmasse i Brenneriveien i Oslo.

· Sigrid Bjørgen og Kristiane Holter med Klimasmart landskapsarkitektur – Strategier for redusert klimafotavtrykk i urbane landskapsprosjekter, masteroppgave i landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Oppgaven ser på landskapsarkitektur i kontekst av klimaendringer og -utfordringer, og undersøker muligheten for å inkludere vegetasjon og jord i klimagassregnskapet.

Juryen består av juryleder Marianne Skjulhaug (dekan ved fakultetet for arkitektur og design ved NTNU), Gunnar Bøyum (konsernsjef i Aspelin Ramm), Per Gunnar Røe (professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO) og Elin Børrud (professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved NMBU).

Powered by Labrador CMS