Aktuelt:

DØMT: Helge Moan har operert under en rekke navn og adresser. Nå er han dømt til for grovt bedrageri, etter å ha lekt katt og mus med politiet i mange år. Blant de fornærmede er mange nordmenn som skulle leie feriebolig. (Foto: Politiet)

Har du bestilt feriebolig av denne mannen?

Da går nok ferieoppholdet i vasken. - Beløpet du donerte vil komme godt med til en livstil som i hovedsak dreier seg rundt sex, drugs & rock n roll.

Publisert

Nylig ble det kjent at storsvindleren Helge Moan (52), tidligere kjent som Lars Rune Solberg, er dømt til seks års fengsel for omfattende bedragerier mot en rekke personer og foretak. Han er også dømt til inndragning av mer enn 13 millioner kroner.

Moan har operert under en rekke forskjellige navn og har gjennom flere år hatt base i Malaysia. Størstedelen av tiltalen mot han dreier seg om svindel med etablering av nye selskaper, hvor han har forledet personer til å overføre penger til aksjekapital. Firmaetableringene ble det aldri noe av, og den innbetalte aksjekapitalen forsvant i lommene til Moan.

En mindre del av tiltalen dreide seg om såkalte ferieboligbedragerier, hvor fremgangsmåten var den samme som aksjeselskapsbedrageriene. I dommen mot Moan er fremgangsmåten oppsummert slik:

De fornærmede har leid ferieboliger som ikke finnes. De fant en annonse om utleie av feriebolig i Thailand og/eller Spania på Finn.no, og kontaktet «utleier» på nett. På forhånd hadde Moan begått identitetstyveri, og kunne dermed bruke navnene til intetanende nordmenn som «utleiere». De fornærmede inngikk skriftlig leieavtale med «utleier» og forhåndsbetalte deretter leiebeløpet til oppgitt kontonummer i henhold til avtale.

Den ene mannen som hadde blitt utsatt for identitetstyveri, forklarte i retten at han på et tidspunkt ble oppringt av personer som hadde betalt inn penger i depositum i forbindelse med leie av ferieboliger. De opplyste at de hadde hatt kontakt med en som hadde brukt hans navn, og at det var opprettet både epost-adresser og telefonabonnement i dette navnet. Verken e-post adressen, privatadressen eller telefonnummeret som oppgis var hans.

Pengene gikk først til en norsk bankkonto, før de ble videresendt til bankkontoer i Malaysia. Til sammen fikk Moan inn drøyt 200.000 kroner på denne svindelen. Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte handlet med forsett om å oppnå en uberettiget vinning.

Dommen mot Moan er på 255 sider og viser at Moan har lagt en betydelig innsats ned i arbeidet med å lure folk for penger. Han har operert med 19 forskjellige navn og aliaser, mer enn 90 forskjellige domeneadresser og epostadresser, mange forskjellige telefonnummer, selskaper og adresser. Blant adressene han har brukt er «Grev Weddels Plass 14» eller «Hammersborg Torg 32», «Cort Adelers vei 5» og «Kronprinsesse Märthas plass 5».

15. februar 2013 ble Moan etterlyst nasjonalt, og i desember 2014 ble han etterlyst internasjonalt. I november 2014 tok Politimesteren i Oslo ut tiltalebeslutning mot Moan for flere av de samme forholdene som han nå er dømt for. 21. juni 2016 besluttet politiet passnektelse overfor tiltalte. I desember 2017 oversendte politiet på nytt forslag om tiltale mot Helge Moan til statsadvokaten, som returnerte saken til politiet for ytterligere etterforskning.

I mars 2018 fremmet norsk påtalemyndighet en anmodning til malaysiske myndigheter om at Moan skulle pågripes med sikte på utlevering til Norge. Malaysiske myndigheter ønsket supplerende informasjon i anledning utleveringsbegjæringen. Oslo tingrett besluttet 25. januar 2019 pågripelse av Moan med sikte på utlevering.

Før norske myndigheter fikk svart på anmodningen fra Malaysia om tilleggsinformasjon, ble tiltalte pågrepet av malaysiske myndigheter den 22. januar 2019 og besluttet utvist fra landet. Norsk politi bisto ved uttransporteringen av Moan fra Malaysia til Norge.

Han ble pågrepet ved ankomsten til Norge 5. februar 2019, og fremstilt for varetektsfengsling neste dag. Moan har sittet i varetekt siden dette.

"C'est la vie"

Moan er dømt til å betale erstatning til de fornærmede. Men det spørs om det er noe å hente. Moan har da også selv kvittert med epost-svar til flere som skrev til ham etter at de ikke så noe til tjenestene de hadde betalt for:

«Beløpet du donerte vil komme godt med til en livstil som i hovedsak dreier seg rundt sex, drugs & rock n roll! Beløpet du donerte er normalt brukt opp i løpet av 2-3 dager. Uansett, så er det ikke noe poeng å angripe bankene da de ikke har noe system eller rutiner til å håndtere mitt apparat som i realiteten overvelder alle sikkerhets systemene i banken. Slik at de kun er en brikke I spillet som de selv ikke har noe kontroll over», skrev han i en epost til en person.

Og han fortsatte:

«Til orientering så er dette ikke personlig. Du var rett og slett på feil sted til feil tid. Franskmenn har et godt dekkende ord for det og det er ; "c'est la vie" som betyr enkelt oversatt: "Slik er livet" Så da er det bare å bite tennene sammen og gå videre å bygge seg opp igjen. Har måtte gjort det mange ganger selv. Lykke til videre!”

- Tiltalte har tilsynelatende handlet uten tanke for andre enn seg selv og egen uberettiget vinning. Også under hovedforhandlingen fremsto det for retten som om tiltalte var uten anger med tanke på at han forledet og misbrukte tilliten til en rekke personer som har vært i en sårbar og vanskelig personlig og økonomisk situasjon, med de ubehagelige konsekvenser dette fikk for den enkelte, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Powered by Labrador CMS