MER: Boligkjøpere i Marbella betaler betydelig mer for boligen enn andre steder i Spania.
MER: Boligkjøpere i Marbella betaler betydelig mer for boligen enn andre steder i Spania.

Halvparten av de norske boligkjøperne ble hjemme

Korona og de påfølgende reiserestriksjonene til Spania førte til bråbrems i det norske markedet.

Publisert

At pandemien ville bremse utlendingers lyst til å kjøpe bolig i Spania kom ikke akkurat som noen stor overraskelse, men markedet holdt seg likevel bra skal vi tro konsulentselskapet Bueno i Bergen. De hjelper folk som vil kjøpe bolig i Spania.

- Så langt i 2021 har markedet generelt i Spania kommet sterkt tilbake og mange steder opplever prisoppgang. Prisveksten er delvis drevet av utenlandske kjøpere som i snitt betaler 23.000 kroner per kvadratmeter, mot 15.000 kroner for spanske boligkjøpere, sier selskapets grunnlegger John Hegrenes i en pressemelding.

Ned 26 prosent

Fjoråret endte med 46.303 spanske boligsalg til utlendinger, en nedgang på 26 prosent fra året før. Nordmenn var verst i klassen - halvparten av kjøperne herfra meldte seg rett og slett på.

Hegrenes sier kjøpere fra Skandinavia bruker mye penger på ferieboligen i Spania, og hevder at enkelte kilder opererer med 54.000 kroner kvadratmeteren for svensker og 47.000 for nordmenn. Offisielt er tallet 22.000 -25.000 kroner på landsbasis.

- Forskjellen kan forklares med lokale variasjoner, boligkjøpere i Marbella betaler betydelig mer for boligen enn for eksempel i Alicante-regionen, påpeker han.

Svensker har flere år kjøpt betydelig flere boliger i Spania enn nordmenn. I fjor var forskjellen 2.842 boliger mot 897 i Söta Brors favør.

- Nordmenn har den prosentvis desidert størst nedgangen i antall boligkjøp i Spania for 2020 av samtlige andre nasjonaliteter. Sammenlignet med 2019 var nedgangen i antall norske boligkjøpere på 50 prosent, mot svenskenes 25 prosent. Britiske kjøpere var fortsatt svært aktive og sto for 13 prosent av alle utlendingers boligkjøp, melder Bueno.

Luksuseiendommer

Valencia er den mest populære destinasjonen for utenlandske boligkjøpere med 13.493 transaksjoner, etterfulgt av 9.443 i Andalusia.

Hegrenes melder at etterspørselen etter luksuseiendommer i Andalusia og Balearene (Mallorca, Menorca, Ibiza) har økt kraftig den seneste tiden.

- Dette forklares med at mange flere jobber hjemmefra, Andalusia har også kuttet avgiftene ved boligkjøp kraftig ut året. Også i Alicante-regionen er det tydelige tegn på at etterspørselen øker, det bygges mye nytt og meglere melder at nordmenn er på vei tilbake i markedet, sier han.