NODE: Om et par år åpner Drammens storstue for innovasjon. Ill.: Dark Arkitekter
NODE: Om et par år åpner Drammens storstue for innovasjon. Ill.: Dark Arkitekter

Gründerhus blir Nordens mest bærekraftige

- Bygget har skal bli Nordens mest bærekraftige kontorbygg ved å kun bruke trær fra området rundt Drammen som fabrikken Splitkon på Åmodt foredler.

Publisert Sist oppdatert

Det er Thorvald Skaare Aschim i Dark Arkitekter som sier dette om det ti etasjer høye gründerhuset Node som de planlegger å bygge i Drammen sammen med The Creators Community (TCC) og det lokale eiendomsselskapet Vestaksen Eiendom.

– Node skal ha hovedkonstruksjon i kortreist massivtre som en hyllest til Drammens historie som trelastby. Det får en klar miljøprofil, fjernvarme og BREEAM-sertifisering. Konseptet viser et tydelig forhold til FNs bærekraftmål, og TCC har som mål at det skal bli Nordens mest bærekraftige bygg, påpeker han.

TCC er ledende i Norden på å utvikle innovasjonshuber. I Node vil de utvikle et 4.000 kvadratmeter stor kontorbygg på Vestaksens allerede byggeklare tomt i Doktor Hansteins gate 13-17, 200 meter fra togstasjonen. Trebygningen skal stå ferdig i juni 2021.

LES OGSÅ: TCC hentet 40 millioner kroner

Node ble en realitet etter at Drammen kommune i fjor inviterte til en åpen konkurranse med hensikt å premiere byens mest lovende og komplette gründerhuskonsept. Nylig ble det TCC sitt konseptet Node stakk av med førsteprisen.

– Målet vårt er å lage Drammens storstue for innovasjon, med nasjonale og internasjonale koblinger og muligheter, sier Anders Mjåset i TCC til Drammen Works.

Han er imponert over at Drammens konkurranse.

– Byen satser med handling. Det er også, etter min mening, det ryktet byen har opparbeidet seg i løpet av de siste 20 årene, og det er kult å se at det stemmer også med tanke på entreprenørskap og satsning på innovasjon. Målet er å samle byens innovasjonsmiljø med fokus på startups, vekstgründere og kreativ næring. Vi skal bygge en hub av internasjonalt kaliber, med tjenester og nettverk som gjør det mulig å få ut potensialet i lokale oppstartsbedrifter som er kjernen i miljøet. I tillegg skal huben fungere som et kulturhus for innovasjon der studenter, innovasjonsinteresserte, bedrifter, offentlig ansatte og investorer er velkommen. Deler av eventprogrammet og en kafé vil være åpen for alle, påpeker Mjåset.

Ordfører Tore Opdal Hansen ble imponert over vinnerkonseptet.

– Et gründerhus er en god ramme for videre gründerskap, og med et så gjennomtenkt konsept som TCC har levert blir det et fantastisk godt tilskudd til byen og byens gründere. Det har vært mange etableringer i Drammen det siste året, og denne nye satsingen vil bedre rammebetingelser for nåværende og nye gründere. Jeg gleder meg til å følge utviklingen, sier han.

Vestaksen Eiendom bidrar med lokalkunnskap, nettverk og driftssamarbeid. TCC har egne arkitekter men understøttes av DARK Arkitekter siden prosjektet er komplekst og stort. Størsteparten av bygget tilpasses medlemmer i bedrifter med opp til 25 ansatte. 70-80 prosent av bygget blir kontorer, deskplasser og såkalt lounge-medlemskap.

Administrerende direktør Morten Hotvedt i Vestaksen Eiendom er begeistret for planene ifølge Drammens Tidende.

– Ifølge våre beregninger vil dette bygget ha et bedre klimaregnskap enn stål og betong. Vi skal snu på hver minste flis. Døråpningene vi skjærer ut skal brukes til skrivebord, og selv avkappet blir samlet opp og gjort om til fyringsbriketter. På taket blir det solceller som skal sørge for strøm, sier han.

Hva herligheten skal koste sies det ikke noe om.

Fakta

TCC utvikler i dag Nordens mest ambisiøse nettverk og infrastruktur for innovatører.Selskapet driver MESH i Oslo, DIGS i Trondheim, Founders House, Matrikel1 og Startup Village i København.Ved å bruke teknologi, eiendom og samfunn bygger de neste generasjons arbeidsplasser.De samler personer med gründertankegang som ønsker å gi en positiv innvirkning på fremtiden.Det er det største skapersamfunnet i Norden, med 1300 medlemmer og 300 selskaper.Både MESH (2015) og Founders House (2017) har blitt tildelt Best Coworking Space in the Nordics.

Vestaksen Eieindom er et ungt eiendomsselskap lokalisert i Drammen.De bygger og utvikler leiligheter og næringsbygg/parker i aksen Drammen-Oslo via Eiker-kommunene til Kongsberg.Selskapet har to lokale investorer i ryggen. Stykket Invest AS (60%) og Rune Isachsen Holding AS (40%).

Powered by Labrador CMS