Aktuelt:

HÅPER PÅ NORMALISERING: - Vi er en sosial bransje, og vi har mye å glede oss til hvis vi etter sommeren igjen kan møtes og ta igjen det tapte, sier advokat Ditlef Thaulow i Schjødt.

- God fart på børs

- Den gode flyten i transaksjonsmarkedet fortsetter, og særlig de børsnoterte eiendomsselskapene har høy aktivitet, sier Ditlef Thaulow i Advokatfirmaet Schjødt.

Publisert

Vi er straks halvveis i 2021. Transaksjonsadvokatene har siste innspurt før sommeren og vi tar en runde for å høre hvordan transaksjonsmarkedet ser ut etter første halvår.

- Det er hektisk, oppsummerer Ditlef Thaulow kort, før han legger til at det fortsatt gjenstår noen dager før alt er i mål.

Han forteller at Schjødt-advokatene har sett en god og normal utvikling i 2021. Tempoet har gradvis økt gjennom året og gitt en god flyt og klassisk innspurt inn mot sommeren.

- Sammenliknet med første halvår 2020, hvor markedet beveget seg i berg- og dalbane, har 2021 fulgt en mer tradisjonell kurve. Det samlede transaksjonsvolumet er høyt, og bølgen med transaksjoner har gradvis bygd seg opp inn mot sommeren.

Stor aktivitet på børs

Vi utfordrer Thaulow til å trekke frem tre trender i markedet.

- Jeg får unngå å nevne klassiske trender som stor appetitt etter logistikkeiendommer eller et ønske om å kjøpe lange, solide leiekontrakter.

Han trekker derfor først frem at det skjer mye med de børsnoterte eiendomsselskapene. De siste månedene har det både vært store transaksjoner i de børsnoterte aksjene, og de børsnoterte selskapene har i tillegg gjennomført store eiendomstransaksjoner.

Blant annet har det vært budkrig og høy aktivitet rundt Entra, Storm Real Estate har blitt til KMC Properties, nylig ble R8 Property notert og Aurora Eiendom planlegger det samme, og Solon Eiendom får ny hovedaksjonær og innleder samarbeid med Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

- I tillegg ser vi at de børsnoterte selskapene gjør store eiendomstransaksjoner, sier Ditlef Thaulow. Han trekker frem helt ferske eksempler som Entras kjøp av både Fyrstikkalléen 1 og Lars Hilles gate 19 i Bergen. Disse dager gjør også Solon Eiendom store tomtekjøp både i Kristiansand og i Stockholmsregionen.

Rundt årsskiftet ble det også kjent at Norwegian Property kjøpte Telenor-bygget på Fornebu for 5,45 milliarder.

- Vi har hatt mye aktivitet for de børsnoterte eiendomsselskapene. Sakene er ofte komplekse og rådgivningen må dekke flere områder, som børsrett og finansiering, i tillegg til den mer klassiske eiendomsjussen, mener Schjødt-advokaten.

Svenskene kommer

- For det andre ser vi at de svenske investorene har stor oppmerksomhet mot Norge, sier Ditlef Thaulow.

I mai ble det blant annet kjent at svenske Balder kjøper industrieiendommene til Asset Buyout Partners for ni milliarder. I tillegg har svenske Castellum økt sin eierandel i Entra og Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB er stadig involvert i transaksjoner.

- Det er en stor fordel for Schjødt at vi har eiendomsadvokater både i Norge og Sverige, legger Thaulow til. Han forteller at han nesten daglig er i dialog med Stockholmskontoret og at Schjødt-advokatene i Norge og Sverige samarbeider tett for å hjelpe klientene over landegrensen.

- Investorene opplever det som en trygghet at de kan kontakte ett advokatfirma og få hjelp i begge land.

Han bruker litt mer tid for å trekke frem en tredje trend i markedet.

- Det er fristende å nevne den store interessen for obligasjonsfinansiering av eiendom. 2021 ligger godt an til å sette ny rekord. Men jeg trekker heller frem at pandemien ser ut til å gå mot en slutt. Vi kan håpe at vi etter sommeren er tilbake til normalen, det er det store samtaleemnet i bransjen. Vi er en sosial bransje, og vi har mye å glede oss til hvis vi etter sommeren igjen kan møtes og ta igjen det tapte, avslutter Ditlef Thaulow.

Powered by Labrador CMS