NYTT: Ida Winge Andersen, Børge Opheim og Wenche Andreassen angrer ikke på at de gikk solo.

Gikk solo i krisetid for å rendyrke ombruk

– Da vi hoppet av og satset på et rendyrket arkitektkontor for ombruk og transformasjon, trodde folk vi var gale.

Publisert Sist oppdatert

 Et snaut år etter at Ida Winge Andersen, partnerne Børge Opheim og Wenche Andreassen og medarbeiderne i Rebuilding tok sjansen på å bryte ut av Rodeo og danne arkitektselskapet Built, er Winge Andersen overbevist om at valget var riktig. De bestemte seg rundt påsketider 2023, midt i et fallende marked preget av permitteringer og oppsigelser.

Ifølge en pressemelding var beslutningen om å gå for et eget, rendyrket selskap spesialisert på ombygging og rehabilitering på ingen måte enkel.

– Vi spurte oss selv om vi virkelig ville ta sjansen på å ofre en trygg tilværelse i et konsern, for å gå solo. Vi hadde troen på at årelang erfaring og et spisset tilbud innen transformasjon ville slå an. Så langt tyder det meste på at vi valgte rett, sier Winge Andersen.

I disse dager flytter hun og resten av Built inn i DOGA i Hausmannsgate i Oslo.

Alene på ballen

Nå er selskapet involvert blant annet i etterbruken av den gamle veterinærhøyskolen på Adamstuen i Oslo, revitalisering av det postmoderne 80-tallskvartalet St. Olav i Stavanger og et boligtransformasjonsprosjekt på Ullernåsen i Oslo.

Built er ifølge meldingen fortsatt det eneste arkitektselskapet som utelukkende satser på rehabilitering, ombygging og tilbygg. Dermed kan arkitektene rendyrke kunnskapen og gjøre arbeidet tydeligere med full oppmerksomhet på et komplekst fagfelt.

– Etter at vi gikk solo blir vi oftere kontaktet av større arkitektmiljøer som har bruk for vår kunnskap og erfaring. Vi er de eneste som bare gjør dette, sier Winge Andersen.

Ser verdien av bevaring

I disse dager er nyboligmarkedet nede for telling, og det bygges få nye kontorbygg. Markedet for ombruk og transformasjon holder derimot stand, ifølge Built. Foredling og gjenbruk blir stadig mer relevant for utbyggere og andre fordi miljøaspektet kicker inn, og mange begynner å se verdien av å bevare bygninger av bærekrafthensyn, også utover vern og kulturminner.

– Det er viktig å se verdien i byggene som står, særlig fra et miljøperspektiv. Men det er også viktig å ta vare på yngre bygg med arkitektoniske kvaliteter som ennå ikke er blitt oppdaget av vernemyndighetene. Mange av 80-tallsbyggene, som St. Olavskvartalet, kan oppfattes som rare og lite vakre, men de kan ivaretas gjennom transformering, påpeker Winge Andersen.

Powered by Labrador CMS