Bolig:

SENTRALT TORG: En av grunnideene i plangrepet har vært å gjøre det sentrale torget og gangpassasjen til felles møtested for bolig- og næringsbebyggelsen.

Gigantprosjekt klart for politisk behandling

Møller Eiendom Holding AS og Haslevollen Eiendom AS vil bygge 255 boliger og 40.000 kvadratmeter næringsarealer nær Hasle T-banestasjon.

Publisert

Prosjektet er betydelig endret siden Civitas bestilte oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten for Økernveien 94 (med flere adresser) i 2016. Da ble det oppgitt en antatt maksimal utnyttelse på opptil 90.000 kvadratmeter. I planforslag til politisk behandling er totalt bruksareal for ny bebyggelse på 65.400 kvadratmeter.

Planområdet ligger sentralt i Hovinbyen, som skal gjennom en omfattende byreparasjon og huse 50.000 nye innbyggere. Planområdet er en del av tyngdepunktet rundt Økern, og ligger i krysset mellom Økernveien og Grenseveien som er viktige veiforbindelser i dag og som planlegges som «byakser».

Planområdet ligger i overgangen mellom boligbyen med småhus og blokker i grønne omgivelser, og nærings- og industriområder med store asfaltflater.

– Nå er særlig nærings- og industriområdene i kraftig endring og utvikling. I valg av løsning har det vært viktig for forslagsstiller at prosjektet passer inn på Hasle og viderefører positive særtrekk, samtidig som det skaper bykvaliteter som mangler i dag, heter det i planforslaget.

Møller Eiendom Holding AS og Haslevollen Eiendom AS foreslår å omregulere det 32,8 dekar store planområdet, som i dag består av lager- og kontorbebyggelse og enkelte småhus. Hensikten er å legge til rette for utbygging av boliger med store gårdsrom, en 6 avdelings barnehage og ulike typer næring med bymessige kvaliteter. Forslaget innebærer høyder fra 4- 8 etasjer for næring og 4-10 etasjer for bolig, og enkelte lavere volumer på 1-2 etasjer.

Forslaget rommer ca. 255 leiligheter. I tillegg kommer 37.296 kvadratmeter kontor samt noen mindre arealer for utadrettet virksomhet. I hovedsak skal det ligge næring mot Økernveien, Grenseveien og Haslevangen, og boliger og barnehage mot Haslevollen.

– Det foreslås et allment tilgjengelig gangstrøk gjennom området fra en nabolagspark på hjørnet Haslevangen/Haslevollen, via et sentralt torg, til et offentlig torg på hjørnet Økernveien/Grenseveien. Det legges opp til utadrettet virksomhet i 1. etasjene ut mot det offentlige torget og det indre gangstrøket, og på sikt mot Økernveien, fremgår det av planforslaget.

En av grunnideene i plangrepet har vært å gjøre det sentrale torget og gangpassasjen til felles møtested for bolig- og næringsbebyggelsen som ligger på hver side. Næringsbyggene langs Økernveien har derfor ikke «bakside» mot gaten, men innganger og utadrettede funksjoner også her.

– Alle boliggårdsrommene har tilknytning til gangpassasjen, og det er lagt opp til at de lave byggene langs gaten kan inneholde fellesfunksjoner for bolig i tillegg til andre utadrettede funksjoner. Forslagsstiller ønsker å legge til rette for et «indre liv» i gangpassasje og torg fra morgen til kveld, ved at arbeidstakere, beboere og forbipasserende bruker arealene på ulike måter.

Fagkyndige er Civitas og A-lab

Powered by Labrador CMS