MILLIARDER I UTLEIE: Stadig flere leier ut hyttene sine, viser tall fra Skatteetaten.

Flere leier ut hytta – dobling på noen få år

Siden 2019 er det en sterk vekst i hvor mange som oppgir inntekter fra utleie i skattemeldingen. Det er også en økning i innrapportering av utleie via utleiefirmaer som Airbnb.

Publisert Sist oppdatert

Utleie av hytta er skattepliktig, og stadig flere betaler riktig skatt av disse inntektene. Både fordi de selv fører det opp i skattemeldingen og fordi utleiefirmaer rapporterer inn milliardbeløp for dem, melder Skatteetaten.

Utleieinntekter på over 11 milliarder kroner i fjor

I årets skattemeldinger har utleiefirmaer rapportert inn i overkant av 11 milliarder kroner i utleieinntekter. Det er mer enn en dobling siden 2020, som var første gang de rapporterte inn tall til Skatteetaten.

Også antallet som oppgir å ha leid ut bolig, garasje og eiendeler i skattemeldingen har økt kraftig. Siden 2019 viser tallene at korttidsutleie har tidoblet seg, mens langtidsutleie også har økt kraftig.

For inntektsåret 2019 var det knappe 4.000 som meldte inn korttidsutleie i skattemeldingen, mens over 47.000 meldte inn langtidsutleie. For inntektsåret 2022 var tallet økt til over 27.000 som meldte inn korttidsutleie og over 134.000 som meldte inn langtidsutleie.

– Den store økningen skyldes både at vi får inn flere opplysninger som vi bruker i skattemeldingen og vårt arbeid med ny skattemelding, der vi gir tilpasset veiledning til hver enkelt. Her har vi gjort flere tiltak de siste årene for at folk skal oppgi riktig informasjon, opplyser Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Skatteetatens tall viser at det er populært å bruke utleiefirmaer for å leie ut i typiske vinterhyttekommuner.

Tallene under viser hvor mye som ble rapportert inn fra utleiefirmaene i utleieinntekter, og hvor mange utleieobjekter (bolig/hytte) som ble leid ut i 2023:

  • Trysil: 1467 utleieobjekter og ca. 202 millioner i utleieinntekter.
  • Hemsedal: 648 utleieobjekter og ca. 106 millioner i utleieinntekter.
  • Ringsaker: 616 utleieobjekter og ca. 48 millioner i utleieinntekter.
  • Hol: 574 utleieobjekter og ca. 42 millioner i utleieinntekter.
  • Vinje: 287 utleieobjekter og ca. 17 millioner i utleieinntekter.
  • Sigdal: 107 utleieobjekter og ca. 6 millioner i utleieinntekter.
Powered by Labrador CMS